HABER49-Malatya’da 152 işletmede gerçekleştirilen denetimlerde, 59 market ve şarküteri hijyen ve fiyat etiketi kurallarına uymadığı için cezalandırıldı. Zabıta ekiplerinin sıkı takibiyle tüketici hakları korunuyor.
Malatya’da Market ve Şarküterilere Sıkı Denetim: Haksız Fiyat Artışı ve Hijyen Takibi
Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, İl Ticaret Müdürlüğü iş birliğiyle şehir genelinde kapsamlı bir denetim kampanyası başlattı. Market, bakkal, manav ve şarküteri gibi gıda satış noktalarında gerçekleşen denetimler, fiyat etiketi ve hijyen standartlarının titizlikle kontrol edilmesine odaklandı. Haksız fiyat artışlarının önüne geçmek ve tüketicinin haklarını korumak amacıyla gerçekleştirilen denetimlerde, raflardaki ürünlerin kasa fiyatlarıyla etiketteki fiyatları karşılaştırıldı. Ayrıca hijyen koşulları ve gıda güvenliği uygulamaları da denetim kapsamına alındı.
Zabıta ekipleri, ürün fiyatlarının yanı sıra işletmelerin etikete uygun ürün sunup sunmadığına ve gıda saklama koşullarının kurallara uygunluğuna büyük önem verdi. Bu çalışmalar, Malatya halkının sağlıklı ve adil fiyatlandırma koşullarında alışveriş yapabilmesi için kritik bir rol üstleniyor. Denetimler sırasında ortaya çıkan uygunsuzluklar ise anında müdahale edilerek ceza ve yaptırımlar uygulanıyor. Belediye ve İl Müdürlüğü yetkilileri, özellikle pandemi sonrası ekonomik koşulların zorlukları göz önünde bulundurularak bu denetimlerin düzenli ve sıkı tutulacağını belirtti.
Zabıta Dairesi Başkanı Hanifi Acar’dan Açıklama: Toplumsal ve Bireysel Zorluklarla Mücadele
Malatya’da ekonomik ve sosyal anlamda yaşanan zorlukların farkında olduklarını dile getiren Zabıta Dairesi Başkanı Hanifi Acar, yapılan denetimlerin şehrin toparlanma sürecinde büyük önem taşıdığını vurguladı. “Evlerimiz ve iş yerlerimiz yeniden inşa edilirken, toplumun her kesimine adil ve sağlıklı hizmet götürmek için yoğun mesai harcıyoruz” diyen Acar, özellikle gıda ve gıda ile ilgili işletmelerde yürütülen denetimlerin aksatılmadan devam edeceğini ifade etti.
Acar ayrıca, denetimlerin etkinliği için farklı kurumlarla iş birliği halinde olduklarını belirtti. Zabıta Daire Başkanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve merkez ilçe belediyelerinden oluşan ortak bir denetim komisyonu kurulduğunu açıkladı. Bu komisyon haftada dört gün görev yapıyor ve çalışmalarını haftanın tüm günlerine yaymak için planlama aşamasında olduklarını bildirdi. Böylece Malatya genelinde haksız fiyat ve hijyen problemlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Denetim Rakamları ve İşlem Gören İşletmelerin Sayısı
Malatya genelinde bugüne kadar toplam 152 işletmede denetim gerçekleştirildiğini aktaran Hanifi Acar, denetimler sonucunda 59 işletmede çeşitli ihlaller tespit edildiğini söyledi. Bu işletmeler hakkında yasal prosedürlerin başlatıldığını ve gerekli cezai işlemlerin uygulandığını ifade etti. Acar, bu uygulamaların tüketicinin sağlığını ve haklarını korumak adına atılan önemli adımlar olduğunu belirterek, vatandaşların denetimlere olan güvenini pekiştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Denetimlerin sadece fiyat ve hijyenle sınırlı kalmayıp, gıda güvenliği, ürünlerin tazeliği ve raf düzeni gibi pek çok başlıkta yapıldığını söyleyen Acar, Malatya halkının bu denetimlerin sonuçlarını memnuniyetle karşıladığını sözlerine ekledi. Ayrıca Acar, işletmelerin mevzuata uygun hale getirilmesi için çalışmaların aralıksız devam edeceğini vurguladı.