HABER49- MTB Başkanı Ramazan Özcan, Malatya'da yağış ve soğuk hava nedeniyle kayısıda riskin sürdüğünü, net tablonun mayıs ortasında ortaya çıkacağını belirterek, "Yağışlara rağmen çiftçilerimiz gerekli tedbirleri almaya çalışıyor. Risk tamamen geçmiş değil. Bir süre daha sabırlı olunması gerekiyor" dedi.

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kentte etkili olan yağış ve soğuk hava dalgasının kayısı üretimi üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erzincan’da minik öğrenciler emniyeti ziyaret etti
Erzincan’da minik öğrenciler emniyeti ziyaret etti
İçeriği Görüntüle

Her yıl mart ayı itibarıyla üreticilerin iklim değişikliklerini yakından takip ettiğini belirten Özcan, bu yıl da mart ortasında başlayan sağanak yağışların kayısıda endişeye neden olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl nisan ayında yaşanan olumsuz hava şartlarını hatırlatan Özcan, "Bu yıl da aralıklarla devam eden yağışlar ve soğuk hava nedeniyle kayısıda riskin sürdüğünü söyleyebiliriz. Ancak meyve oluşumu ve mahsule ilişkin şu aşamada net bir değerlendirme yapmak mümkün değil" dedi.

Nisan ayı sonu ve mayıs ortasına kadar sürecin dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydeden Özcan, meteorolojik verilere göre kısa süreli soğuk hava dalgasının da etkili olduğunu yüksek kesimlerde kar yağışının görüldüğünü kaydetti. Özcan, akademik kurumlar ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün sahadan düzenli veri topladığını belirterek, bu veriler ışığında ilerleyen süreçte daha sağlıklı değerlendirmeler yapılacağını bazı bölgelerde monilya hastalığına dair ihbarların alındığını ve yetkili kurumların sahadaki durumu inceleyip raporlayacağını aktardı.

Üreticilerin süreci bilinçli şekilde yönettiğini belirten Özcan, özellikle ilaçlama konusunda hızlı hareket edildiğini de ifade ederek, "Yağışlara rağmen çiftçilerimiz gerekli tedbirleri almaya çalışıyor. Risk tamamen geçmiş değil. Bir süre daha sabırlı olunması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA