HABER49-Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda yürütülen proje kapsamında, Erzurum DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nden mezun olan 224 öğrenci, üç yıllık eğitim yolculuklarını başarıyla tamamlayarak büyük bir gurur yaşadı. İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde düzenlenen mezuniyet töreni, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen DENEYAP Türkiye Mezuniyet Törenlerinin bir parçası olarak büyük bir coşkuya sahne oldu. Törene; Erzurum Vali Yardımcısı Mehmet Faruk Kazdal, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner, Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, Erzurum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ender Cihantimur ve T3 Vakfı yetkilileri katıldı.
Öğrenciler; robotik, kodlama, enerji sistemleri, uzay teknolojileri, yapay zekâ, elektronik programlama ve nesnelerin interneti (IoT) gibi 11 farklı alanda edindikleri bilgi ve becerileri, hazırladıkları projelerle sergiledi. DENEYAP öğrencileri, teknolojiye olan ilgilerini üretime dönüştürerek hem ailelerine hem de öğretmenlerine büyük gurur yaşattı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği törende, gençlerin Türkiye’nin teknoloji geleceğine duydukları inanç bir kez daha gözler önüne serildi.
“Bu Proje, Türkiye’nin Teknoloji Üreten Topluma Dönüşüm Hikâyesidir”
Törende konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, DENEYAP Türkiye’nin yalnızca bir eğitim programı değil, Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşüm hikâyesi olduğunu vurguladı. Hacımüftüoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün burada, ülkemizin teknoloji yolculuğunda çok önemli bir dönüm noktasına tanıklık ediyoruz. DENEYAP Türkiye, gençlerimizin merakını bilgiye, bilgisini üretime, üretimini ise özgüvene dönüştüren bir modeldir. Bu proje sayesinde binlerce gencimiz; kodlama, robot tasarımı, yapay zekâ ve enerji teknolojileri alanında hem teorik hem de pratik bilgi kazandı. Ancak biz biliyoruz ki teknolojinin en güçlü kaynağı, insanın aklı kadar yüreğidir.”
Rektör Hacımüftüoğlu, mezun öğrencilere seslenerek, “Sizler bu ülkenin en büyük sermayesi, en parlak umudusunuz. DENEYAP çatısı altında aldığınız eğitimlerle yalnızca teknoloji kullanıcıları değil, teknoloji geliştiricileri oldunuz. En gelişmiş teknoloji bile insanlığa hizmet etmediği sürece anlamını yitirir. Bu nedenle pusulanız ahlak, vicdan ve adalet olsun. Yüreğinizle üretin, bilginizle geleceği inşa edin.” ifadelerini kullandı.
“Yerli ve Millî Teknoloji Hamlesinin Temeli, Vicdanla Güçlendirilmiş Gençliktir”
Atatürk Üniversitesi’nin, DENEYAP gibi vizyoner projeleri yalnızca desteklemekle kalmadığını, aynı zamanda bu vizyonu bilimsel araştırma ve girişimcilik altyapısıyla güçlendirdiğini belirten Rektör Hacımüftüoğlu, “Üniversitemiz; yenilikçi fikirleri destekleyen laboratuvarları, araştırma merkezleri ve teknoloji odaklı eğitim anlayışıyla gençlerimizin yanında. Yerli ve millî teknoloji hamlesinin temeli, bilgiyle yoğrulmuş, vicdanla güçlendirilmiş, ahlakla yönlendirilmiş bir gençliktir.” dedi.
Törende konuşan diğer protokol üyeleri de, DENEYAP Türkiye Projesi’nin geleceğin Türkiye’sini şekillendirecek gençler için bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti. Öğrenciler, aldıkları eğitimle yalnızca teknolojiyi öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda üretme kültürünü ve dayanışma ruhunu da pekiştirdi.
224 Genç Kep Fırlatarak Yeni Bir Başlangıca İmza Attı
Programın sonunda mezun olan 224 öğrenciye diplomaları takdim edildi. Coşkulu bir atmosferde gerçekleşen kep atma töreni, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapıldı. Öğrenciler, “Geleceğin Teknoloji Liderleri Biziz” mesajını vererek tören alanını gurur ve heyecanla doldurdu.
Törende sergilenen projeler, DENEYAP mezunlarının üç yıl boyunca kazandıkları bilgi ve becerilerin somut bir yansıması oldu. Katılımcılar, öğrencilerin ortaya koyduğu yenilikçi fikirlerden ve yaratıcı çözümlerden büyük bir etkilendiklerini dile getirdi. Törenin ardından aileler, öğretmenler ve öğrenciler hatıra fotoğrafları çektirerek bu özel günü ölümsüzleştirdi.




