HABER49-Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünler bakımından en zengin illerinden biri olan Erzurum, 60 tescilli ürünüyle dikkat çekiyor. Kentte ayrıca, tescil süreci devam eden 22 ürün daha bulunuyor.
Erzurum’un Coğrafi İşaretli Ürünleri Türkiye’nin Lezzet Haritasını Şekillendiriyor
Gaziantep ve Konya’nın ardından en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum, gastronomi ve yöresel ürünler konusunda Türkiye’nin en iddialı şehirleri arasında yer alıyor. Erzurum’un ilk tescilli ürünü olan Karnavas Dut Pekmezi için Ormanağzı Köyü Muhtarlığı tarafından 12 Ağustos 2005’te başvuru yapılmış, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından 9 Haziran 2009’da onaylanmıştı. Kentin en çok bilinen lezzetlerinden Erzurum Civil Peyniri ve dünyaca ünlü Oltu Cağ Kebabı, Erzurum’un coğrafi işaret tescili alan ilk üç ürünü arasında yer alıyor.
Coğrafi işaretli ürünler, Erzurum’un tarım ve hayvancılık sektöründeki güçlü mirasını ortaya koyarken, yerel üreticilerin desteklenmesine ve ekonomik kalkınmanın artırılmasına da katkı sağlıyor. Erzurum mutfağına özgü birçok lezzetin tescillenmesiyle birlikte, hem iç turizmde hem de uluslararası pazarda Erzurum’un gastronomi turizmine yönelik ilgisi giderek artıyor.
Erzurum’un Tescil Bekleyen 22 Ürünü Sırada
Erzurum'dan coğrafi işaret almak için başvurusu yapılan ve şu anda değerlendirme aşamasında olan 22 ürün ise şu şekilde sıralanıyor: Erzurum Ayak Paça Çorbası, Erzurum Etli Pazı Dolması, Erzurum Göğermiş Peynirli Pide, Erzurum Sinisi, Erzurum Tava Ketesi, Erzurum Olur Kekikli Mahallesi Kandirif Peyniri (Erzurum Kandirif Peyniri), Hınıs Domas Peyniri, Hınıs Kekik Balı, Pasinler Balı, Erzurum Karın Kaymağı Peyniri, Hasankale Dövme Kebap, Hasankale Etli Ekmek, Hasankale Güveci, Pasinler Köfte, Erzurum Geven Balı, Erzurum Kelecoş, Erzurum Kaşar Peyniri, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası, Karayazı Balı ve Erzurum İspir Gobdini.
Bu ürünler, Erzurum’un mutfak kültürünü ve tarımsal zenginliğini yansıtırken, tescil süreci tamamlandıktan sonra kentin ekonomik potansiyelini daha da artırması bekleniyor. Özellikle Erzurum kahvaltısı, civil peyniri, bal ve et ürünleri gibi gastronomik değerler, hem bölge halkının geçim kaynağına dönüşüyor hem de turistik açıdan kente önemli bir katma değer sağlıyor.