HABER49- Erzincan'da etkisini gösteren yoğun kar yağışı, yalnızca insan yaşamını değil, yaban hayatını da olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının 1 metreye ulaştığı Karatuş Köyü’nde yiyecek bulmakta zorlanan tavşanlar, meyve bahçelerine yöneldi. Özellikle genç elma fidanları, aç kalan tavşanların hedefi oldu. Günlerce toprağın karla kaplı olması, doğada ot ve diğer doğal besin kaynaklarına ulaşımı imkânsız hale getirince, tavşanlar çareyi tarım alanlarında buldu.
Karatuş Köyü'nde çiftçilik yapan Süleyman Arslan, baharın gelmesiyle kontrol etmek için gittiği elma bahçesinde büyük bir şok yaşadı. Arslan, toplamda 175 fidanın gövdesinde kemirme izleriyle karşılaştı. 2-3 yaşındaki fidanların kabuklarının büyük oranda zarar görmesi, bu ağaçların gelişimini ciddi şekilde tehlikeye attı.
Olayın ardından Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne başvuran Süleyman Arslan, yaşadığı zararı yetkililere bildirdi. İl Müdürlüğü’ne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, Karatuş Köyü’ne giderek incelemelerde bulundu. Yapılan gözlemlerde, yoğun kar nedeniyle doğal ortamda ot bulamayan tavşanların, genç ve besleyici olan ağaç kabuklarını tüketmeye yöneldiği tespit edildi.
Zarar gören ağaçların tedavi edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, kabukları kemirilmiş fidanların mantar hastalıklarına daha açık hale geldiğini ifade etti. Ayrıca önümüzdeki yıllarda benzer durumların yaşanmaması için fiziksel koruma önlemleri alınması önerildi. Kar tel örgüler, plastik koruyucular ya da doğal caydırıcı kokularla yaban hayvanlarının bahçelere girmesinin engellenebileceği bildirildi. Süleyman Arslan ise, yılların emeğini yitirme riskiyle karşı karşıya kaldığını ve yetkililerden uzun vadeli çözüm talep ettiğini dile getirdi.