HABER49-Vali Hamza Aydoğdu’nun başkanlığında yapılan toplantıya, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, DAP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve kamu kurumlarının yetkilileri katıldı. Son 12 yılda Erzincan’da hayata geçirilen tarım, hayvancılık, sulama altyapısı ve sosyal kalkınma projeleri, toplantının ana gündemini oluşturdu. DAP Başkanı Demirdöğen, Erzincan’a yalnızca DAP kapsamında yapılan yatırımın 1 milyar TL’yi geçtiğini vurguladı.
Bölgede topyekûn kalkınma anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Demirdöğen, sulama altyapısının geliştirilmesiyle tarımsal çeşitliliğin artırıldığını, bu sayede hayvancılığın da ivme kazandığını ifade etti. Erzincan’da 266 bin dekar arazinin sulamaya açılmasıyla birlikte, bitkisel üretimde ciddi bir yükseliş yaşandı. 74 km açık, 104 km kapalı sulama kanalı inşa edilirken, hayvancılık alanında da 2 hayvan pazarı, 3 kesimhane ve 4 modernize edilmiş mera hizmete alındı. Ayrıca, güneş enerjili sistemlerle desteklenen üreticilere 2.100 arılı kovan ve 175 süt sağım makinesi teslim edildi.
BÖLGEYE 13,7 MİLYAR TL’LİK DEV YATIRIM: DAP’LA DEĞİŞEN KIRSAL MANZARA
DAP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen’in açıkladığı verilere göre, Doğu Anadolu Bölgesi genelinde tarım ve kırsal kalkınma projeleri kapsamında bugüne dek 13 milyar 726 milyon TL’lik destek sağlandı. Bu destekler; tarımsal altyapı, hayvancılık, bitkisel üretim, eğitim, kültür ve sosyal kalkınma alanlarında toplam 1.897 projeyi kapsıyor. Erzincan özelinde ise 91 sulama projesine 790 milyon TL, 18 hayvancılık projesine 111,5 milyon TL, 27 bitkisel üretim projesine 80 milyon TL ve 26 sosyal projeye 184 milyon TL destek sunuldu.
Bu yatırımlar kapsamında 589 bin dekar alan sulamaya açıldı, 324 km kapalı ve 206 km açık sulama kanalı tamamlandı. Modern tarımsal üretim için 57 tarım makinesi ve 2.100 arılı kovan çiftçilere dağıtıldı. Aynı zamanda eğitim ve sosyal altyapıya yönelik 4 yeni kütüphane, 29 beceri atölyesi ve 3 tarımsal işleme tesisi kurularak kırsal alanlarda sosyal yaşam standartları yükseltildi. 4.000 ton tohum desteği, 4.466 dekar meyve bahçesi ve 188 sera ile tarımsal üretimde ürün çeşitliliği sağlandı. Tüm bu veriler, DAP’ın yalnızca altyapıya değil, beşeri kalkınmaya da eşit oranda yatırım yaptığını gözler önüne seriyor.
VALİ AYDOĞDU: “GENÇ VE KADIN İSTİHDAMI GÖÇÜ DURDURUR”
Toplantıda konuşan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, DAP projeleri sayesinde kırsalda kalkınmanın ivme kazandığını ve şehrin en temel sorunu olan göçün durdurulması için genç ve kadın istihdamının şart olduğunu ifade etti. Vali Aydoğdu, “Eğitimi üretimle entegre ederek kırsalda yaşamı cazip hale getireceğiz. DAP’ın sunduğu destekler, genç çiftçilerin teşviki ve iklim dostu projelerle kırsalı yeniden cazibe merkezi haline getirecek,” dedi.
Aydoğdu, Erzincan’da 12 yılda 1 milyar 160 milyon TL yatırım yapıldığını ve bu yatırımların istihdamla doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Yapılan projelerle birlikte kırsalda hayatın kolaylaştığını belirten Vali, bu gelişmelerin sürdürülebilir kalkınmanın temellerini oluşturduğunu vurguladı. Özellikle eğitim, kültür ve gençliğe yönelik projelerin önemine değinen Aydoğdu, restorasyon projeleri, gençlik merkezleri ve beceri atölyeleriyle kırsal yaşamın sosyal yönünün güçlendirildiğini aktardı.
Vali Aydoğdu, Erzincan’ın kalkınma vizyonuna katkı sağlayan tüm kurum ve kişilere teşekkür ederek, bu iş birliğinin artarak devam edeceğini belirtti. Özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katkılarına da değinen Vali, Erzincan’ın kalkınma sürecinde merkezi bir rol oynayacağının altını çizdi.