
Türkiye, çay tüketiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak bilinirken, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından açıklanan yeni veriler dikkat çekti.

ÇAYKUR’un yayımladığı listeye göre, Türkiye’de en çok çay tüketilen şehir Gaziantep oldu. Gaziantep’i sırasıyla Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı takip etti.

Karadeniz, çayın Türkiye’deki anavatanı olarak bilinse de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yoğun çay tüketimi dikkat çekti.
Muş genelinde toptancılar tarafından yıllık yaklaşık 70 ton kuru çay satıldı.

Muş’ta çay, en çok soğuk havalarda ısınmak için kullanılırken sohbet ortamlarını ise vazgeçilmez içeceği oldu. Çay tüketimi açısından dikkat çeken Muş’ta kahvaltıdan akşam buluşmalarına kadar hemen her an çay tüketiliyor.

Çay ocağı işletmeciliği yapan Yılmaz Alak, “Türkiye’de yapılan araştırmalara göre en çok çay tüketen illerin başında Muş geliyor. Ben de bu işi yaptığım için şunları söyleyebilirim. Bizim bölge çok soğuk olduğu için insanlar çay tüketiyor. Yazın da çok sıcak olduğu için harareti azaltmak amacıyla içiyorlar. Bir başka neden de Muş bölgede tarım ve hayvancılık yapan illerin başında geliyor. Ağır ve yağlı yemek tüketildiği için yemeklerden sonra çay içme ihtiyacı duyuluyor. Aynı zamanda ikindi namazından sonra yatsı namazına kadar bir gelenek haline getirmişler. İkindi vakti devamlı evlerde, bahçelerde, kırlarda, bayırlarda, piknik yerlerinde ve daha birçok yerde çay içiliyor. Muşlular çay tükettikleri zaman çayın yanında illa ki ya tuzlu ya da tatlı bir atıştırmalık tüketirler. Bölgenin insanı çok fazla çay içiliyor. Genellikle kıtlama geleneği de var. Bölgenin insanı çayın yanında illa ki limon da tüketir. Türkiye’de en fazla çayın tüketildiği yerler arasında önce Gaziantep, sonra da Şanlıurfa sonra ise Muş geliyor. Ben de Muşlu bir esnaf olarak bunu gözlemleyebiliyorum” şeklinde konuştu.

“Bir kahvenin 40 yıl hatırı varsa çayın da 41 yıl hatırı vardır” diyen Hakan Subaşı, “Muşlular bildim bileli çayı çok sever. Çay bizim vazgeçilmezimiz, milli içeceğimiz olmuş artık. Yemekten sonra mutlaka çay içeriz. Akşam eve gidince, sohbetlerde çay içeriz. Misafirlikte çay içilir. Yani bir kahvenin kırk yıl hatırı varsa çayın 41 yıl hatırı vardır bence. O yüzden çayı çok severiz” dedi.
https://youtu.be/0auVgSw3sl0?si=CPCcEBZfz-nfadjZ
