HABER49-Elazığ’da iki girişimci, depremlerin ardından artan yapı güvenliği ihtiyacını görerek kurdukları çelik konstrüksiyon fabrikasıyla hem 20 kişiye istihdam sağladı hem de afet bölgelerine dayanıklı yapılar göndererek yeniden inşa sürecine katkı sundu.
Elazığ’da yaşayan Miraç Buğra Yeşilyaprak ve Yılmaz Yalçın, farklı sektörlerde yıllarca edindikleri tecrübeyi bir adım ileri taşıyarak, yaşanan yıkıcı depremlerin ardından kendi işlerini kurmaya karar verdi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri ve 2020 Elazığ depremi sonrası artan yapı güvenliği endişeleriyle birlikte, çelik konstrüksiyona olan ilgi dikkat çekici biçimde arttı. Bu ihtiyacı fark eden Yeşilyaprak ve Yalçın, ellerindeki tüm birikimi kullanarak çelik konstrüksiyon üretimi yapan bir fabrika kurdu.
Sadece altı ay içinde üretime başlayan işletme, TOKİ’nin afet bölgelerinde yürüttüğü yeniden yapılandırma projelerine destek vermeye başladı. Özellikle Hatay, Gaziantep, Elazığ ve Maraş’a yoğun olarak çelik yapı gönderiliyor. Firma sahiplerinden Miraç Buğra Yeşilyaprak, talepleri karşılayabilmek adına üç vardiya sistemiyle çalıştıklarını ve çelik evlerin köylerde yoğun ilgi gördüğünü belirtti. "Köy evleri için gelen taleplere yetişemiyoruz. Halkımız artık dayanıklı ve uzun ömürlü yapılar arıyor. Bu yüzden çeliğe yöneliyorlar," diyen Yeşilyaprak, üretimi artırmak adına personel sayısını da çoğaltmayı planladıklarını söyledi.
Depreme ve Yangına Dayanıklı Yapılar Halkın Güvenini Kazandı
Fabrikanın kurulma motivasyonunda, yapı güvenliği ve afetlere karşı dayanıklılık temel etkenlerden biri oldu. Uzun yıllar boyunca şantiyelerde çalışarak yapı sektörü hakkında ciddi bir birikim edinen Yeşilyaprak, özellikle son yıllarda halkın betonarme yapılara olan ilgisinin azaldığını ifade etti. Çelik konstrüksiyonun hem deprem hem de yangın gibi afetlere karşı sağladığı yüksek dayanıklılık, bu tür yapılara olan yönelimi artırmış durumda.
Yeşilyaprak, "Çelik yapılar hem estetik olarak şekillendirilebilir hem de 500 yıla kadar ömrü olan dayanıklı sistemlerdir. Betonarme yapılara göre çok daha esnek çözümler sunuyoruz. Köylerde kurulan evlerde artık çelik sistemler tercih ediliyor çünkü insanlar kendilerini daha güvende hissediyor" dedi. Ayrıca çelik yapıların, sadece yapısal değil görsel anlamda da kişiye özel olarak şekillendirilebildiğini belirtti. Taş ev görünümünden bungalov estetiğine kadar pek çok dış kaplama seçeneği sunan çelik sistemler, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlardan yoğun talep görüyor.
Geniş Üretim Ağı ve İstihdam İmkanıyla Bölgeye Katkı Sağlıyorlar
Kurdukları çelik konstrüksiyon fabrikasında şimdilik 20 kişiye istihdam sağlayan girişimciler, artan talep doğrultusunda personel sayılarını artırmayı ve üretim kapasitesini genişletmeyi hedefliyor. Mevsim geçişlerinde inşaat sektöründeki genel yavaşlamaya rağmen, bu fabrikada üretim kesintisiz sürüyor. Elazığ başta olmak üzere afet bölgesindeki 11 ile düzenli olarak sevkiyat yapan fabrika, köy evlerinden iki katlı konutlara kadar farklı büyüklüklerde çelik konstrüksiyon üretimi gerçekleştiriyor.
Miraç Buğra Yeşilyaprak, “Şu anda vatandaşlarımız özellikle köy, bağ ve bahçelerdeki arazilerine 85 metrekarelik çelik evler istiyor. Ancak talep doğrultusunda bu alan 500 metrekareye hatta 1000 metrekareye kadar çıkabiliyor. Çelik yapıların sınırı yok” sözleriyle üretim kapasitesinin esnekliğine dikkat çekti. Depremin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen çelik konstrüksiyon talebinin azalmadığını söyleyen Yeşilyaprak, insanların hâlâ konteynerlerde yaşadığını ve daha güvenli barınma ihtiyacının sürdüğünü vurguladı.