HABER49-Erzincan, denize kıyısı olmamasına rağmen baraj göletleri ve çiftliklerde yürütülen alabalık üretimiyle Trabzon ve Elazığ’a balık tedarik ederek, iç su balıkçılığında iddialı bir konuma yükseliyor.
Erzincan’da İç Su Kaynaklarıyla Balık Üretimi Artıyor
Denize kıyısı olmamasına rağmen Erzincan, su ürünleri yetiştiriciliğinde iddialı bir konuma yükseliyor. İl genelinde devlet destekleriyle kapasitesi artırılan alabalık tesisleri, bölgenin iç su kaynaklarından maksimum verim alarak üretim yapıyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker’in verdiği bilgilere göre, Tercan, Göyne ve Çayırlı Barajları ile diğer gölet ve akarsularda hem yavru hem de sofralık alabalık üretimi gerçekleştiriliyor. İç sularda yürütülen üretim, deniz balıkçılığı kadar titizlik ve teknik bilgi gerektiriyor. Erzincan’daki 16 özel üretim çiftliği ve baraj göletlerinde yapılan üretim, sadece il sınırlarını aşarak Trabzon ve Elazığ’a sevk ediliyor. Bu yönüyle Erzincan, Türkiye’de iç su balıkçılığı konusunda örnek bir model oluşturuyor.
Üretim Hedefleri 5 Bin Tonla Yükseliyor
Mevcut yıllık su ürünleri üretimi 3 bin 132 ton seviyesinde olan Erzincan, yeni projelerle bu rakamı 5 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Koçaker, Erzincan’ın su kaynakları bakımından oldukça zengin olduğunu ve baraj göletleri ile akarsularda balık üretim kapasitesinin giderek artırıldığını belirtti. İl genelinde yürütülen projeler sayesinde, balıkların somon aşamasına gelmesi için gerekli nakil ve bakım süreçleri titizlikle uygulanıyor. Üretimdeki artış, hem bölgesel ekonomiye hem de istihdamın desteklenmesine önemli katkı sağlıyor. Erzincan, denize kıyısı olmamasına rağmen yüksek kalite balık üretimiyle Türkiye’nin farklı illerine tedarik sağlıyor ve iç su balıkçılığının potansiyelini gözler önüne seriyor.
Tercan Su Ürünleri Tesisinde Üretim Süreci
Tercan Su Ürünleri Tesisi işletme sahibi Şükrü Adam, üretim sürecini detaylarıyla anlattı. Sabah saat altıda balıklara yemleme yaptıklarını ve gün içinde balıkların sağlığı ile su kalitesini sürekli takip ettiklerini belirten Adam, baraj suyunun 23-24 derece olduğunu kaydetti. İşletme, yılda 220 bin alabalık üretip, 250-300 gram ağırlığa ulaştıktan sonra Trabzon ve Elazığ’a gönderiyor. Adam, "Erzincan’da deniz yok ama iyi balık çıkarıyoruz" ifadelerini kullanarak bölgedeki üretim kapasitesine dikkat çekti. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 50 ton olarak belirlenmiş olup, modern yöntemler ve sürekli bakım ile balıkların sağlıklı büyümesi sağlanıyor. Bu yaklaşım, Erzincan’ı Türkiye’de iç su balıkçılığı açısından öncü iller arasına yerleştiriyor.