Bölge

D Vitamini Eksikliği Kemik Erimesi ve Bel Bükülmesine Yol Açabilir!

Elazığ’da görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, D vitamini eksikliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi etkilerine dikkat çekti.

Abone Ol

HABER49- Özellikle kemik erimesi ve bel bükülmesi gibi rahatsızlıkların yanı sıra, MS hastalığı, diyabet, demans ve depresyon gibi birçok kronik hastalıkla bağlantılı olduğunun altını çizen Dr. Altın, vatandaşları güneş ışığından yeterince faydalanmaları konusunda uyardı.

“GÜNLÜK 20 DAKİKA GÜNEŞLENME D VİTAMİNİ İÇİN YETERLİ”

D vitamini eksikliği günümüzde giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu konuda önemli bilgiler veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın, güneş ışığının D vitamini sentezlenmesindeki rolünü vurguladı. Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında, kısa kollu kıyafetlerle 20 dakika kadar güneş altında kalmanın, vücutta D vitamini üretimi için yeterli olduğunu aktardı.

Dr. Altın, D vitamini ihtiyacının karşılanması için tatil bölgelerine gitmeye gerek olmadığını belirterek, “Günlük yaşantınızda toplu taşıma yerine yürüyerek güneşe çıkmak bile önemli bir katkı sağlar. Ancak uzun süre güneş altında kalacaksanız mutlaka güneş kremi kullanılması gerekir. Güneşin D vitamini sentezi üzerindeki olumlu etkileri bilinse de, aşırı maruziyet cilt sağlığı için risk taşıyabilir” ifadelerini kullandı. Özellikle ülkemizde deri kanseri riskinin Avrupa ve okyanus ülkeleri kadar yüksek olmadığını kaydeden Altın, dengeli güneşlenmenin sağlık açısından büyük yarar sağlayacağını vurguladı.

“D VİTAMİNİ, BAĞIŞIKLIK VE PSİKOLOJİ ÜZERİNDE DE ETKİLİ”

D vitamini yalnızca kemik sağlığı için değil, birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavi sürecinde de önemli rol oynuyor. Dr. İsa Altın, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda D vitamini seviyesinin yeterli olduğu bireylerde MS hastalığı, diyabet, kanser türleri, demans ve depresyon gibi hastalıkların daha az görüldüğünün ispatlandığını söyledi.

D vitamininin aktifleşebilmesi için vücudun güneş ışığına doğrudan maruz kalması gerektiğini ifade eden Dr. Altın, bu vitaminin balık başta olmak üzere bazı hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunduğunu ancak sadece besinle alınmasının yeterli olmadığını belirtti. D vitamininin vücutta işlev görebilmesi için güneş ışığıyla aktive edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Altın, “Özellikle kış aylarında güneş ışığından uzak kalan bireylerde eksiklik daha sık görülüyor. Bu yüzden en az 6 ayda bir D vitamini düzeyinin ölçülmesi ve gerekirse takviye tedavisi uygulanması şart” dedi.