HABER49- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye genelinde yaşanan orman yangınlarına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Türkiye genelinde dün eş zamanlı olarak çıkan 76 farklı orman yangınına ilişkin müdahale faaliyetleri hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından bilgilendirme yapıldı. Açıklamada, yangınlara yönelik devletin tüm kurumlarıyla yürüttüğü koordineli çalışmalara ve müdahale kapasitesine dikkat çekildi.

"MÜDAHALEDE ÇOK SAYIDA KURUM EŞ ZAMANLI GÖREV YAPTI"

Sıcak hava dalgası, düşük nem oranı ve rüzgârın etkisiyle aynı anda birçok ilde çıkan yangınlara, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde hızlı şekilde müdahale edildiği belirtildi. Yapılan çalışmalarla yangınların büyük kısmının kontrol altına alındığı, bazı bölgelerde soğutma işlemlerinin sürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, yangınlarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, AFAD, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin tam koordinasyon içinde görev yaptığı bildirildi. Tahliye, sağlık hizmetleri, yol açma ve lojistik destek faaliyetlerinin kamu kurumları arasında eş zamanlı yürütüldüğü vurgulandı.

"HAVA VE KARA FİLOSU İLE GÜÇLÜ MÜDAHALE KAPASİTESİ OLUŞTURULDU"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yangınla mücadelede stratejik yatırımlar yapıldığı belirtilen açıklamada, erken müdahale kapasitesinin artırıldığı ifade edildi. Türkiye’nin teknik kapasitesine ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Açıklamaya göre; 25 bin uzman personelin yanı sıra 131 bin gönüllü yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. Hava filosunda 27 uçak ve 105 helikopter görev yaparken, toplam 438 ton su atma kapasitesi bulunuyor.

Bursa'da orman yangını yerleşim yerlerine sıçradı: Otoyol kapatıldı
Bursa'da orman yangını yerleşim yerlerine sıçradı: Otoyol kapatıldı
İçeriği Görüntüle

Türkiye'nin orman yangınlarında kullanılan 14 İHA ile Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yangın tespit süresini 2 dakikaya kadar düşüren 184’ü akıllı sistemle donatılmış toplam 776 gözetleme kulesi ile teknolojik altyapı güçlendirilmiş durumda. Kara gücünde ise 1.786 arazöz ve su ikmal aracı, 831 iş makinesi ve 2.742 ilk müdahale aracı olmak üzere toplam 5.359 kara aracı aktif görev yapıyor. Ayrıca son 23 yılda 4.796 yangın göleti ve su havuzu inşa edilerek müdahale süreci destekleniyor."

"İKLİM KOŞULLARI YANGINLARIN YAYILMASINDA ETKİLİ OLUYOR"

Açıklamada, yangınlarla mücadelede yalnızca teknik kapasitenin yeterli olmadığının altı çizilerek, iklim krizinin etkileriyle artan sıcaklıklar, düşen nem oranı ve rüzgâr hızının yangınların yayılma hızını artırdığı belirtildi. Benzer durumların Akdeniz ülkelerinde ve geçtiğimiz haftalarda Fransa’nın Marsilya kentinde de yaşandığına dikkat çekildi.

Türkiye’de yangınların zorlu arazi şartlarında çıkması, gece saatlerinde hava araçlarının kullanılamaması ve rüzgârın yön değiştirmesi gibi etkenlerin müdahaleyi zorlaştırdığı ifade edildi. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen, devletin kurumsal yapısı ve gönüllü vatandaşların desteğiyle yangınlara karşı güçlü ve kararlı bir mücadele yürütüldüğü bildirildi.

Açıklamada, resmi kurumlar dışında yapılan paylaşımlara karşı dikkatli olunması ve yalnızca yetkili açıklamaların dikkate alınması gerektiği hatırlatıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ