Arıcılıkta Kalkınmaya TKDK Desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından ilan edilen IPARD II 6. Başvuru Çağrısı kapsamında yer alan arıcılık faaliyetlerine %65 hibe desteği verilecek. IPARD II 6. Başvuru Çağrısının yayınlanmasıyla tanıtım faaliyetlerine başlayan TKDK Muş İl Koordinatörlüğü, Muş İl Arı Yetiştiricileri Birliğini ziyaret etti. Birlik Başkanı Fırat Pekbay ile üyelerin hazır bulunduğu ziyarette TKDK Proje […]

Arıcılıkta Kalkınmaya TKDK Desteği
Yayınlanma

10:13 - 21 Mayıs 2019

Güncelleme

10:13 - 21 Mayıs 2019

Okuma Süresi

3 dakika

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından ilan edilen IPARD II 6. Başvuru Çağrısı kapsamında yer alan arıcılık faaliyetlerine %65 hibe desteği verilecek.

IPARD II 6. Başvuru Çağrısının yayınlanmasıyla tanıtım faaliyetlerine başlayan TKDK Muş İl Koordinatörlüğü, Muş İl Arı Yetiştiricileri Birliğini ziyaret etti. Birlik Başkanı Fırat Pekbay ile üyelerin hazır bulunduğu ziyarette TKDK Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri Serhat Akman ve uzman personeller tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

500 KOVANA KADAR DESTEK VERİLECEK

TKDK heyeti tarafından yapılan bilgilendirmede, 5 bin ile 500 bin Avro (30 bin – 3 milyon TL) arasında uygun harcama tutarına sahip projelerden, yapılacak inceleme sonucunda uygun görülecek projelerin %65 oranında geri ödemesi olmayan finansal desteklemeye hak kazanacakları ifade edildi. “Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması Sektörü” ile ilgili detaylara değinilen ziyarette şu açıklamalar yapıldı, “Proje başvurusunda bulunmak isteyen arıcılar, arıcılık kayıt sisteminde (AKS) kayıtlı olmalıdır. 18-65 yaş arasında olan tüm vatandaşlarımızın başvuru yapabilecekleri bu sektörde kadın girişimciler, sıralama kriterlerinden 15 puan alma avantajına sahip olacaklar. 300 ile 500 kovan sayısı arasında bir kapasiteye sahip projeler, yapılacak incelemelerin ardından uygun görülmeleri halinde %65 hibe desteği alma hakkı kazanacaklar. Bu projeler aynı zamanda %18 KDV muafiyeti avantajına da sahip olacaklar. Makine-ekipman desteklemeleri kapsamında kovan ekipmanının yanı sıra arıcı barakası, bal sağım çadırı gibi arıcılık faaliyetlerinde gerekli birçok makine-ekipman da yer alıyor. Bu alt sektör kapsamında bal üretiminin yanı sıra arıcılık ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar da yer alıyor.”

“MUŞ’UN BİTKİ ÖRTÜSÜ BÜYÜK AVANTAJ”

Yapılan ziyaret dolayısıyla memnun kaldıklarını ifade eden Birlik Başkanı Fırat Pekbay, ilimizin bitki örtüsü çeşitliliğinin arıcılık için büyük avantaj olduğunu ifade etti. TKDK’nın hibe desteklemelerinin ilde arıcılığın gelişmesi adına büyük önemi olduğunu da belirten Pekbay, çağrı döneminin tüm arıcılar için değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Hatıra fotoğrafının çekilmesi ve tanıtım dokümanlarının verilmesinin ardından ziyaret sona erdi.HABER49