HABER49-Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Ayvalı Mahallesi’nde yaşanan zirai don, meyve ağaçlarında yüzde 40’a varan kayıplara neden oldu. Bahar aylarında yağan kar ve soğuk hava üreticiyi çaresiz bırakırken, yetkililer destek sözü verdi.

Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Ayvalı Mahallesi, bölgenin meyve üretiminde önemli bir merkez olarak bilinirken, bu yıl bahar aylarında yaşanan ani hava sıcaklığı düşüşü mahalledeki üreticileri zor durumda bıraktı. Geçimini büyük oranda meyvecilikle sağlayan Ayvalı sakinleri, özellikle çiçeklenme döneminde yağan karın ve yaşanan zirai donun ağaçlara ciddi zarar verdiğini belirtti. Bahçelerde yapılan incelemelerde, meyve ağaçlarının çiçeklerinin donması nedeniyle bu yılki ürünlerin önemli bir kısmının kaybedildiği gözlemlendi. Mahallede üreticiler, yaklaşık yüzde 30 ila 40 arasında değişen oranlarda verim kaybı yaşandığını ifade etti. Yıllardır meyvecilikle geçinen üreticiler, yaşadıkları kaybın hem ekonomik hem de psikolojik etkilerini hissettiklerini belirtirken, yetkililerden destek ve çözüm beklediklerini vurguladı.

Üniversitenin yarım asırlık gururu, sporla kutlanıyor Üniversitenin yarım asırlık gururu, sporla kutlanıyor

Başkan Adem Çelebi Mahallede İnceleme Yaptı

Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi ve AK Parti Oltu İlçe Başkanı Burtay Oğuz Yavuz, yaşanan don olayının ardından Ayvalı Mahallesi’ni ziyaret etti. Mahalledeki bahçelerde yapılan incelemelerde, zarar gören meyve ağaçları tek tek değerlendirildi. Üreticilerle birebir görüşen Başkan Adem Çelebi, tarımsal kayıpların telafi edilmesi için harekete geçtiklerini duyurdu. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde hasar tespit çalışmalarına başlanacağını ifade eden Başkan Çelebi, “Bu yıl ülkemizin birçok yerinde görülen ani soğuklar, maalesef üreticilerimizi ciddi anlamda etkiledi. Ayvalı Mahallesi, Oltu’nun meyve deposudur. Burada oluşan zarar hepimizi üzmüştür. Gerekli kurumlarla irtibata geçtik, çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz,” dedi. Başkanın açıklamaları üreticilere moral verirken, destek paketlerinin bir an önce açıklanması talepleri de dile getirildi.

Meteoroloji'den Muş'a sağanak yağış uyarısı Meteoroloji'den Muş'a sağanak yağış uyarısı

Mahallede yıllardır meyve üretimi yapan çiftçiler, don olayının ardından yaşadıkları zararı anlatırken endişelerini de paylaştı. Üreticilerden Turan Demir, “Meyve ağaçlarımız çiçeklenme dönemindeydi. O dönemde kar yağdı ve ağaçlarımız büyük zarar gördü. Ürünlerimizin yüzde 30-40’ını kaybettik. Geçim kaynağımız sadece bu. Bu yıl bizim için çok zor geçecek,” diyerek yaşadığı ekonomik kaygıyı dile getirdi. Bir diğer üretici Musa Demir ise, “Burası Doğu’nun Adana’sı diye bilinir. Ancak bu yıl bu unvanı koruyamayacağız gibi görünüyor. Ağaçlarımız tam çiçekteyken don vurdu. Gözle görülebilir şekilde zarar var. Ürün alamazsak geçimimiz tehlikeye girer. Devletimizin bu konuda bize el uzatmasını bekliyoruz,” ifadelerini kullandı. Ayvalı Mahallesi halkı, yaşanan doğa olayının kader olmadığını ve tarım politikalarında daha etkin önlemler alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA