Gündem

Ziraat Odası'ndan Şeker`in özellestirilmesine tepki

Muş Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kararı ile ilgili tepkiler sürüyor. Muş Ziraat Odası Başkanlığı da alınan karara tepki gösterdi

Kentin ekonomisinde önemli bir katkısı bulunan Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin doğru bir karar olmadığını söyleyen Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Yıldırım açıklamasında, “Muş Ziraat Odası olarak Şeker Fabrikasının özelleştirileceği haberini üzüntüyle öğrendik. Şeker fabrikaların özleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Türkiye’de stratejik ürün üreten katma değeri yüksek olan şekerin inisiyatifini özel sektöre bırakmak büyük ve geri dönüşü güç bir hata olur. Aslında bunun çok örneği var. Et Balık Kurumları bu konudaki en iyi örneklerimizdendir” dedi.

Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinin yanlış olduğunu maddeler halinde belirten Yıldırım, “Muş ilinde yapılan bütün özelleştirmeler başarısız olmuştur. Özelleşen kurumlar kapanmaya mahkûm olmuştur. Örnek: un fabrikası, barut fabrikası, yem fabrikası, süt fabrikası bu fabrikaların hepsi kapandı hiç birisinden bir eser kalmadı. En son TİGEM’in özelleştirilmesini gördük. Muşa hiçbir katkısı olmadı. Vaat ettiği hiçbir icraatını yerine getirmedi veya getiremedi. Şeker Fabrikası kar amaçlı değil, bölgeler arası kalkınmışlığı dengelemek ve göçü engellemek gibi nedenlerden dolayı sosyal amaçlı kurulmuştur. TÜİK yaşam endeksi verilerine göre son sırada olan ilimizin tek sanayisini özelleştirmek ne kadar doğru olur. Muş şeker Fabrikası çiftçisinin yetiştirdiği pancarla kampanya yapan Ağrı Şeker Fabrikası özelleştirilmezken Muş Şeker Fabrikası özelleştiriliyor. Bu ne kadar doğru bir karar. Muş Şeker Fabrikası sayesinde doğrudan veya dolaylı evine ekmek götüren çalışanıyla, çiftçisiyle, nakliyecisiyle yaklaşık 5 bin kişi bulunmaktadır. Bu rakamı 5’e çarparsak 25 bin insan ekmeksiz bırakarak ve bu insanları büyük şehirlere göç etmeye mecbur kılarız. Bu ne kadar doğru. Muş Şeker Fabrikası şehir piyasasına yılda ortalama 250 milyon TL girdi sağlarken, bu paranın kesilmesi ne kadar doğru olur. Muş Şeker Fabrikası 2017 yılında 95 bin ton küspe üretmiş. 2017 yılında arpa ile yemin fiyatı bin 200 TL, kuru samanın fiyatı 750-1000 TL arası iken fabrika 95 bin ton küspesini 80 TL ile satmış. Bu rakamlara bakıldığında Muş Şeker Fabrikası’nın bölge hayvancılığına ne kadar katkısı olduğu ve ne kadar faydalı olduğu görülmektedir. Muş Şeker özelleşirse bölge hayvancılığı ne kadar sekteye uğrayacağı siz düşünün. En önemlisi pancar ekicisini küstürürsek pancar ekicisi elindeki malzemesini ve ekipmanını dağıtırsa, köyünü terk ederse bu çiftçiyi köyüne ve tarlasına bir daha geri getiremeyiz. Muş Ziraat odası olarak Muş Şeker Fabrikasının özleştirilmesini yanlış buluyoruz, özelleştirilmesine karşıyız. Gerek yerel gerekse genel bütün siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının Şeker Fabrikasının devlet eliyle çalışması için mücadele etmesi gerektiğini belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.