Bölge

Yüksekova’da yaylada baygınlık geçiren genç için ekipler zamanla yarıştı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen olayda, doğayla iç içe bir gün geçirmek ve hayvancılık faaliyetleri için ot toplamak amacıyla yaylaya çıkan 30 yaşındaki İlyas Altuntaş, aniden fenalaşarak bayıldı.

HABER49- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydana gelen olayda, doğayla iç içe bir gün geçirmek ve hayvancılık faaliyetleri için ot toplamak amacıyla yaylaya çıkan 30 yaşındaki İlyas Altuntaş, aniden fenalaşarak bayıldı. Meydanbelek Yaylası'nda gerçekleşen olayda Altuntaş’ın yanında bulunan arkadaşı, durumu hızla jandarma ekiplerine bildirerek yardım çağrısında bulundu. Zorlu coğrafi koşullara rağmen, kısa sürede organize olan Jandarma, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ekipleri olay yerine yönlendirildi.

Ekiplerin bölgeye ulaşması zaman alsa da koordineli bir şekilde hareket eden görevliler, Altuntaş’ı bitkin ve baygın halde buldu. İlk müdahale burada jandarma ekipleri tarafından yapıldı. Ancak olay yerinin araçlarla ulaşılamayacak kadar sarp bir bölgede olması nedeniyle, genç adam at sırtında en yakın noktaya kadar taşındı. Bu zorlu taşıma süreci, bölgedeki doğal engellerin üstesinden gelinerek başarıyla tamamlandı. Ardından AFAD ve UMKE’nin sağlık ekipleri tarafından ikinci kez müdahale edilen Altuntaş, hızla Yüksekova Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırılan İlyas Altuntaş’ın sağlık durumu yapılan tetkikler sonucunda iyi olduğu bildirildi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Altuntaş’ın yaşadığı bayılmanın sebebinin yüksek irtifa, yorgunluk ve olasılıkla güneş çarpması olduğu ifade edildi. Bu tür yayla faaliyetlerinin özellikle sıcak havalarda ve yüksek rakımlı alanlarda dikkat gerektirdiği vurgulandı.

Jandarma ve AFAD yetkilileri, doğada vakit geçirmek isteyen vatandaşların mutlaka gerekli önlemleri alarak hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle yalnız çıkılmaması, su ve gıda takviyelerinin yeterli olması ve telefon şarjının dolu tutulması gibi temel güvenlik tedbirlerinin alınmasının hayati önem taşıdığı ifade edildi. Yayla ve dağlık alanlardaki vakalara müdahale sürecinin zorluğu göz önüne alındığında, alınacak küçük önlemlerin büyük felaketleri önleyebileceği konusunda uyarılar yapıldı.