İnşaat Sektöründe Üç Aydır Rekor Üstüne Rekor: Çalışan Sayısı Tarihi Zirvede
İnşaat Sektöründe Üç Aydır Rekor Üstüne Rekor: Çalışan Sayısı Tarihi Zirvede
İçeriği Görüntüle

HABER49- Türkiye’de geçen yıl büyük tartışma yaratan sahte dolar sorununun bu yıl yeniden gündeme geldiği iddiası, döviz piyasasında ciddi tedirginlik oluşturdu.Özellikle turist yoğunluğu yüksek olan şehirlerdeki döviz bürolarının, risk nedeniyle 50 dolarlık banknotları kabul etmemeye başlaması dikkat çekiyor. Kabul eden bürolar ise güncel kurun birkaç lira altında işlem yaparak hem kendi güvenliklerini sağlamaya çalışıyor hem de piyasanın genel işleyişinde aksamalara neden oluyor. ATM’lerin de aynı banknotları işlem sırasında hata vererek geri püskürttüğü belirtiliyor.
Bu durumun en yoğun hissedildiği bölgelerin başında Kapalı Çarşı ve çevresi geliyor. Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin yoğun biçimde döviz bozdurduğu noktalarda yaşanan bu güven sorunu, hem ticareti yavaşlatıyor hem de turistik alışverişlerde ciddi bir kırılma yaratıyor. Geçtiğimiz yıl geniş çapta konuşulan sahte dolar vakalarının yeniden hortlaması, piyasada tedirginliği artırırken özellikle esnafın günlük iş akışı içinde zorlayıcı bir tablo ortaya çıkıyor. Görüşülen birçok işletme sahibi, bu süreçte hem müşteri kaybı yaşadığını hem de ekonomik hareketliliğin daraldığını vurguluyor.

Esnafın Güven Sorunu Büyüyor: “Aynı Kabusu Yeniden Yaşıyoruz”

Son bir yıl içerisinde tespit edilen sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların artış göstermesi, döviz bürolarının politikasını tamamen değiştirmiş durumda. Birçok büro bu paraları hiç almamayı tercih ederken, almak isteyenler ise 2-3 lira daha düşük kur uygulayarak risklerini azaltmaya çalışıyor. Döviz bozdurmak isteyen vatandaşlar ise bunun sonucunda ciddi maddi kayıplar yaşadıklarını ifade ediyor. Kapalı Çarşı’da yıllardır ticaret yapan bir esnaf, “Turist elinde 50 dolar ile geliyor ama biz kabul edemiyoruz. Bu hem satışlarımızı düşürüyor hem de müşterinin gözünde güvensizlik oluşturuyor.” sözleriyle yaşanan mağduriyeti dile getiriyor.
Başka bir esnaf ise daha önce yapılan yatırımlara dikkat çekerek, “Geçen sefer sahte para vakaları artınca makinelerimizi yeniledik, bankalar kontrolleri artırdı. Bir süre rahatlamıştık fakat bugün yine aynı noktaya geri dönmüş gibiyiz.” ifadelerini kullanıyor. Bu durumun devam etmesi hâlinde yalnızca döviz piyasası değil, aynı zamanda perakende sektörü ile turizm gelirlerinin de zarar göreceği belirtiliyor. Esnafa göre olayın temelinde hem denetim eksikliği hem de dolaşımdaki sahte para miktarının tahmin edilenden fazla olması yatıyor.
Piyasadaki güven bunalımı derinleştikçe, alışverişlerde nakit dolar kullanımının azaldığı, birçok esnafın kartlı ödeme ya da farklı para birimlerini tercih etmeye başladığı ifade ediliyor. Sektördeki genel kanı, bu sorunun uzun vadede ticari hareketliliği sekteye uğratabileceği yönünde.

Kaynak: HABER MERKEZİ