HABER49- Van’da yaz aylarında artış gösteren boğulma vakalarına karşı uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Özellikle gençler ve çocukların su kenarlarında dikkatli olması gerektiği belirtilirken, alınacak basit önlemlerle boğulmaların büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekildi.
Lokman Hekim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Latifullah Jalal, yaz mevsiminde Türkiye genelinde boğulma vakalarının arttığını söyledi. Jalal, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre suda boğulmanın, önlenebilir yaralanmalara bağlı ölümler arasında üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Türkiye’de de özellikle baraj, gölet, sulama kanalı, deniz ve göl gibi alanlarda sıkça yaşanan bu vakaların yarısından fazlasının 25 yaş altı bireylerde görüldüğünü ifade etti. Boğulma, yalnızca ölüme değil, aynı zamanda kalıcı sakatlıklara ve iş gücü kaybına da yol açabiliyor. Bu nedenle sadece bireysel değil, toplumsal bir halk sağlığı sorunu niteliği taşıyor.
Dr. Jalal, suda boğulma riskini artıran faktörlerin başında yüzme bilmemek, alkol veya ilaç etkisinde suya girmek, travmalar, epilepsi ve kalp hastalıkları gibi tıbbi sorunların yer aldığını ifade etti. Tatlı ve tuzlu sularda meydana gelen boğulmalarda farklı fizyolojik etkiler oluşabildiğini söyleyen Jalal, tatlı suda kan hacminin artabileceğini, tuzlu suda ise akciğerde sıvı birikiminin (ödem) gelişebileceğini belirtti. Her iki durumda da nefes almayı kolaylaştıran "sürfaktan" isimli maddenin zarar gördüğünü ve oksijen alımının zorlaştığını açıkladı. Ayrıca, boğulma sırasında yutulan suyun içerdiği kum, bakteri, kirli atık ve kimyasalların da akciğerlere ciddi zararlar verebileceğini vurguladı. Müdahaleye geç kalınması durumunda kalp ritmi bozulabilir, beyin hasarı gelişebilir ve çoklu organ yetmezlikleri yaşanabilir.
Boğulma vakalarında ilk müdahalenin önemine değinen Dr. Jalal, 112 Acil Servis’e hemen haber verilmesi ve kişinin sudan çıkarılır çıkarılmaz temel yaşam desteği uygulanmasının hayati olduğunu söyledi. Kalp masajı ve suni solunum gibi müdahalelerin hayatta kalma şansını büyük ölçüde artırdığını belirten Jalal, çocukların su kenarlarında yetişkin gözetiminde olması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, temel yaşam desteği eğitiminin yaygınlaştırılması, güvenlik önlemlerinin artırılması, yüzme bilmeyenlerin derin sulara girmemesi ve sulama kanalı gibi yasaklı alanlarda yüzülmemesi gerektiğini belirtti. Jalal, boğulmanın sessiz gerçekleşebileceğini, bu yüzden herkesin bilinçli olması gerektiğini ifade etti.