HABER49- Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgası Van’da da kendini hissettiriyor. Termometrelerin 33 dereceyi gösterdiği kentte vatandaşlar gölgede kalmayı tercih ederken, inşaat işçileri ise güneşin altında mesailerine devam ediyor. Gölge bulamadan saatlerce çalışan işçiler, yaz aylarının artan sıcaklığına rağmen işlerini aksatmadan sürdürüyor. Özellikle açık alanda yürütülen inşaat faaliyetleri, sıcaklıkla birlikte daha da zorlayıcı hale geliyor. İnşaat alanlarında demir bağlama, beton dökme ve duvar örme gibi fiziksel güç gerektiren işler, güneşin etkisi altında daha da yorucu bir hal alıyor.

İşçilerin büyük bir kısmı herhangi bir koruyucu önlem olmadan çalışmak zorunda kalıyor. Van’da yaz aylarının zorluklarına alışkın olan emekçiler, geçimlerini sağlamak adına sıcakla mücadele etmek zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Çalışma koşullarının ağırlığına rağmen işi zamanında teslim etme zorunluluğu, dinlenme aralıklarını en aza indiriyor. Günde 8 saate varan mesailer, sadece öğle arasında verilen kısa bir yemek molasıyla kesiliyor. İşçiler, serinleme imkanı olmadan işlerini sürdürerek yaz mevsiminin yakıcı etkisiyle baş etmeye çalışıyor.

UZUN YILLARINI BU MESLEĞE VEREN USTALAR ZORLUKLARI ANLATTI

Yaklaşık 15 yıldır inşaat sektöründe çalışan kalıp ustası Arafat Özer, özellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında işlerinin daha da zorlaştığını söyledi. Özer, günde 8 saat boyunca güneşin altında çalıştıklarını ve sıcaktan korunmak için herhangi bir gölgelik sistemlerinin bulunmadığını ifade etti. Sadece öğle arası kısa bir yemek molaları olduğunu vurgulayan Özer, işin zamanında teslim edilmesi gerektiği için gölgede dinlenme imkanlarının olmadığını kaydetti.

29 yıldır aynı sektörde çalışan Tahsin Bilirer ise mesleğin en büyük zorluğunun hava şartları olduğunu dile getirdi. Bilirer, sıcak günlerde su tüketiminin yanı sıra işçilerin geleneksel içeceği olan "sarı kola" ile serinlemeye çalıştıklarını anlattı. Çalışma temposunun çok yoğun olduğunu söyleyen Bilirer, saat 12.00 ile 13.00 arasında kısa bir yemek molası dışında dinlenmeye vakit bulamadıklarını, işi zamanında teslim etmek, betonu hazırlamak ve çalışmaları diğer ekiplere devretmek gibi yükümlülüklerinin bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe çalışan işçiler, sıcağa rağmen işlerini sürdürerek yaşam mücadelesine devam ediyor.

Munzur Üniversitesi’nde 14. Geleneksel Aşure Günü Düzenlendi
Munzur Üniversitesi’nde 14. Geleneksel Aşure Günü Düzenlendi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA