Eğitim

'Üç Kademede İbn Haldun ve Mukaddime' panel serisi tamamlandı

Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ve üç oturumdan oluşan “Üç Kademede İbn Haldun ve Mukaddime” başlıklı panel serisi son oturumla tamamlandı.

HABER49- Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ve üç oturumdan oluşan “Üç Kademede İbn Haldun ve Mukaddime” başlıklı panel serisi son oturumla tamamlandı. Panelin ilk iki oturumunda İbn Haldun’un yaşamı, düşünsel arka planı ve temel kavramları ele alınırken, serinin son ayağı olan “İbn Haldun ve Çağımız” başlıklı panel ise önceki gün geniş katılımla gerçekleştirildi.

İLK OTURUM: HALDUN’UN ÇAĞI VE COĞRAFYASI

26 Mart'ta gerçekleştirilen ilk oturumda, İbn Haldun’un yaşadığı dönemin siyasi, sosyal ve kültürel arka planı ele alındı. Oturumun moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Saitoğlu üstlendi. Dr. Öğr. Üyesi Furkan Çelebi “İbn Haldun'un Zamanı” başlıklı sunumunda, düşünürün yaşadığı dönemi analiz etti. Ardından Dr. Öğretim Üyesi Ahmet İğdi, “İbn Haldun'un Coğrafyası” başlıklı sunumuyla Kuzey Afrika’nın Haldun’un düşünsel sistemindeki yerine ışık tuttu.

İKİNCİ OTURUM: DÜŞÜNCE SİSTEMİNİN TEMEL KAVRAMLARI

22 Nisan'da düzenlenen ikinci oturumda, İbn Haldun’un düşünce sistemine dair temel kavramlar masaya yatırıldı. Oturumun moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Recep Yılmaz yaparken, konuşmacı olarak Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kamuran Gökdağ ve Prof. Dr. Sıtkı Karadeniz yer aldı.

Doç. Dr. Gökdağ, “İbn Haldun’un Düşünce Sistemi: Temel Kavramlar ve İlişkiler” başlıklı sunumunda Haldun’un teorik yapısını ortaya koydu. Prof. Dr. Karadeniz ise “İbn Haldun Düşüncesinde Asabiyet” konulu konuşmasında, düşünürün toplumsal bütünlük anlayışını değerlendirdi.

ÜÇÜNCÜ OTURUM: İBN HALDUN VE ÇAĞIMIZ

Panel serisinin son oturumu olan “İbn Haldun ve Çağımız” başlıklı etkinlik, önceki gün gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Dr. Öğretim Üyesi Recep Yılmaz, düşünür Cemil Meriç’in “Kendimize dönmek bir manada İbn Haldun’a dönmektir” sözünü hatırlatarak Haldun’un günümüzdeki önemine dikkat çekti.

İlk konuşmacı İstanbul Üniversitesi İslam Tetkikleri Enstitüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Akif Kayapınar oldu. “İbn Haldun’un Düşüncesi ve Sosyal Bilimler” başlıklı sunumunda, “Neden İbn Haldun?” sorusu etrafında düşüncelerini paylaşan Kayapınar, Haldun’un bilimsel yöntemiyle çağdaş bir İslamî sosyal bilim yaklaşımının mümkün olduğunu ifade etti.

Ardından söz alan Doç. Dr. Ertuğrul Cesur, “İbn Haldun'da Realizm ve Entelektüel Pragmatizmin İmkânı” başlıklı sunumuyla sol-sosyalist çevrelerdeki Haldun tartışmalarını değerlendirdi. Panelin son konuşmasını yapan Dr. Öğretim Üyesi Adem Üstün Çatalbaş ise “Halduncu Bir Bakışla Latin Amerika'yı Anlamak Mümkün mü?” başlıklı sunumunda, 1850’lerden itibaren Osmanlı’dan Güney Amerika’ya göç eden “Los Turkos” topluluğunu Halduncu bir merkez-çevre kuramı çerçevesinde analiz etti.

ÖĞRENCİLER MUKADDİME DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Etkinliğin sonunda söz alan öğrenciler, Mukaddime metniyle ilgili okuma deneyimlerini paylaşarak panele katkı sundu. Panel serisi, Araştırma Görevlisi Muhammet Lütfü Tatlısu danışmanlığında ÜNİDES kapsamında yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, yüz öğrenciye Mukaddime çevirisinin hediye edilmesiyle sona erdi.