Muş

Türkoloji alanının zirvesi Muş Alparslan Üniversitesi'nde buluşuyor

Türk dünyasının önde gelen akademik etkinliklerinden biri olan 5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu, bu yıl Muş Alparslan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

HABER49- Türk dünyasının önde gelen akademik etkinliklerinden biri olan 5. Uluslararası Türkoloji Araştırmaları Sempozyumu, bu yıl Muş Alparslan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

Türkoloji alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar ve düşünce insanlarının bir araya geleceği sempozyumda, Türk dünyasının geçmişine ve bugününe ışık tutacak bilimsel paylaşımlarda bulunacak.

AÇILIŞ OTURUMU: UFUK AÇICI KONUŞMALAR

Sempozyumun bugünkü açılış oturumu, Prof. Dr. Bekir Koçlar başkanlığında düzenlenecek. Oturumda, Türk tarihi, kültürü ve diasporası üzerine önemli çalışmalarıyla tanınan isimler, katılımcılara hitap edecek.

KONUŞMACILAR

Prof. Dr. Mustafa Alican (Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü): Bildiğimiz Tarihçiliğin Sonu: Malazgirt Üzerine Bir Konuşma
Prof. Dr. Tufan Gündüz: Türk tarihi ve kimliği üzerine kapsamlı analizleriyle sempozyuma tarihsel bir bakış açısı sunacak.
Veyis Güngör: Avrupa Türkleri ve Türk Dünyası üzerine değerlendirmelerde bulunacak.
Yakup Ömeroğlu: Kültürel ve diasporik meselelerdeki çalışmalarıyla dikkat çekecek.
Prof. Dr. Neslihan Durak: Hindistan’da Türk Varlığının Türkolojiye Yansımaları başlıklı sunumuyla farklı bir coğrafyadan Türkolojiye katkı sağlayacak.

TÜRKOLOJİYE IŞIK TUTAN BİLDİRİLER

Sempozyum süresince, Türkoloji alanında çok sayıda bilimsel bildiri sunulacak. Öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
Prof. Dr. İlhan Erdem: Türkçe Öğretmenlerinin 21. Yüzyıl Becerilerine Yönelik Algıları ve Uygulama Deneyimleri
Doç. Dr. Mehmet Özalper: Cumhuriyet Dönemi Türkoloji Kurumlaşmasının İlk Adımı: İstanbul Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü’nün Kuruluşu, Faaliyetleri ve Katkıları (1924–1940)
Doç. Dr. Ahmet Adıgüzel: Yazının Tarihî Gelişimi ve Alfabe Harflerinin Kökeni Üzerine Bir İnceleme
Dr. İbrahim Biricik: Tarihî Romanların Kültürel Miras ve Medeniyet Bilincine Katkısı
Prof. Dr. Murat Yılmaz: Savaş Turizmi ve Malazgirt
Doç. Dr. Bayram Arıcı: Malazgirt Günlükleri Üzerinden Türk Kültürü Okumaları
Dr. Öğr. Ü. Ömer Faruk Güler & YL Ö. Kaya Karakoç: İBB Atatürk Kitaplığı’ndaki Şiir Mecmuası Üzerine İnceleme
Prof. Dr. Abdullah Duman: Türklerde Sıradışı Savaş Gelenekleri
Dr. Öğr. Ü. Habibe Polat: Osmanlı Taşrasında Modern Kamu Hizmetlerinin Gelişimi: Ürdün Örneği
Dr. Öğr. Ü. Ahmet Oğuzhan Karaçetin & YL Ö. Muhammet Kani Altın: Malazgirt Kazıları ve Zaferin İzleri
Sempozyum kapsamında ayrıca “Orta Çağ İktisat Tarihi, Arap Dünyasında Türk Algısı, Alevi-Bektaşi Efsaneleri, Klasik Türk Şiirinde Değişim, Soyot Türkçesi, Türk Eğitim Tarihi, Gençlik Dili, Asimilasyon Politikaları” ve “Dijital Türkoloji” gibi pek çok konu başlığında da bildiriler sunulacak.

YÜZ YÜZE VE ONLİNE KATILIM

Bu yıl sempozyum, hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak hibrit formatta gerçekleştirilecek. Katılımcılar, sempozyuma dair teknik bilgiler ve detaylı programa www.utas.yyu.edu.tr adresi üzerinden ulaşabilecek.