HABER49-Görüşmede, Türkiye’nin uluslararası sağlık turizmi tecrübesi ile Bangladeş’in hızla gelişen sağlık altyapısının birleşimiyle karşılıklı yatırım ve hizmet modellerinin güçlendirilmesi hedeflendi.
Prof. Dr. Aysun Bay, Türkiye’nin sağlık diplomasisinde Asya ülkeleriyle yeni köprüler kurduğunu vurguladı. “Bangladeş, genç nüfusu, yüksek hasta potansiyeli ve sağlık yatırımlarına açık yapısıyla bölgesinde yükselen bir aktör. Helal sağlık turizmi, termal tedavi ve hastane işletmeciliği alanlarında Bangladeş ile güçlü bir ortaklık kurmak istiyoruz. SATKOF olarak bu iş birliğinde aktif ve kolaylaştırıcı bir rol üstleneceğiz” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, Türkiye’nin sağlık turizmi alanında bölgesel liderliğini pekiştirmeyi ve Asya pazarına açılımını hızlandırmayı amaçladığını ortaya koyuyor.
Bangladeş ile Ekonomik ve Sosyal Fırsatlar
Görüşmede Bangladeş Büyükelçisi M. Amanul Haq da iki ülke arasındaki iş birliğinin ekonomik ve sosyal açıdan önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Türk sağlık sisteminin tecrübesinin Bangladeş için büyük değer taşıdığını vurgulayan Haq, özellikle hastane işletmeciliği ve sağlık yatırımları konularında birlikte çalışmak istediklerini ifade etti. Ayrıca vize süreçleri ve aracılarla yaşanan zorlukların çözümü için SATKOF’un koordinasyonunda karşılıklı temsilcilik adımlarının atılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu yaklaşım, iki ülkenin sağlık turizmi ve yatırımlarda karşılıklı fayda sağlayacak bir model kurmak istediğini gösteriyor.
Görüşmede ayrıca Afyonkarahisar’daki termal turizm modeli, helal sağlık hizmetlerinin standardizasyonu ve Bangladeş temsilciliğinin kurulma süreci detaylı olarak ele alındı. Önümüzdeki dönemde İzmir’de düzenlenecek 1. Uluslararası Sağlık Turizmi Köprüleri Kongresi’ne Büyükelçinin ve Bangladeşli devlet temsilcilerinin katılımı da onaylandı. Bu kongre, Türkiye ve Bangladeş arasında sağlık turizmi alanında atılacak somut adımların planlanması ve yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi açısından kritik bir platform olacak.




