HABER49-Tunceli’de düzenlenen 26. Geleneksel Bal Festivali’nde konuşan Vali Şefik Aygöl, 2025 yılında il genelinde 900 tonun üzerinde bal üretimi beklendiğini açıkladı. Pülümür ilçesi ise 160 tonluk hedefiyle arıcılıkta öne çıktı.
Tunceli’de bal üretiminde 2025 hedefleri yükseldi
Tunceli’de düzenlenen 26. Geleneksel Bal Festivali, hem üreticilerin hem de vatandaşların yoğun ilgisiyle renkli anlara sahne oldu. Pülümür ilçesinde gerçekleştirilen festivalde konuşan Tunceli Valisi Şefik Aygöl, 2025 yılı bal rekoltesine dair önemli açıklamalarda bulundu. Aygöl, Tunceli genelinde bu yıl 900 tonun üzerinde bal üretimi beklediklerini ifade ederek, ilin arıcılık potansiyeline dikkat çekti. Festival kapsamında stant açan üreticiler, bölgeye özgü doğal ve katkısız ballarını sergilerken, ziyaretçiler hem yöresel ürünlerin tadına baktı hem de üreticilerle birebir görüşme fırsatı yakaladı. Pülümür balının sahip olduğu marka değerine vurgu yapan Vali Aygöl, üreticilerin bu başarıyı istikrarlı bir şekilde sürdürmesinin Tunceli’yi Türkiye’de bal üretiminde öne çıkan merkezlerden biri haline getirdiğini söyledi. Arıcılık faaliyetlerinin sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda doğanın korunması ve ekosistemin güçlendirilmesi açısından da büyük önem taşıdığını belirten Aygöl, festivalin üreticiyle tüketiciyi buluşturan önemli bir platform haline geldiğini kaydetti.
Pülümür, arıcılıkta Tunceli’nin lokomotifi oldu
Vali Şefik Aygöl, konuşmasında özellikle Pülümür ilçesinin Tunceli’deki arıcılık faaliyetlerindeki kritik rolüne dikkat çekti. İlçede 415 arıcı, 14 bin 213 arılı kovan ile üretim yaptığını aktaran Aygöl, 2025 yılı için Pülümür’ün 160 ton bal üretim hedefi belirlediğini açıkladı. Bu rakamlarla Pülümür’ün, Tunceli’nin bal üretiminde lokomotif bir konumda olduğunu ifade eden Vali Aygöl, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılara sağlanan desteklere de değindi. Bakanlık tarafından 2025 yılı içerisinde Tunceli genelinde 892 üreticiye toplam 74 bin 457 aktif kovan için 8 milyon 365 bin 620 TL destek ödemesi yapıldığını hatırlatan Aygöl, bu katkının üreticilerin daha verimli bir sezon geçirmesine olanak tanıyacağını söyledi. Pülümür’ün doğal zenginlikleri, zengin florası ve iklim koşullarının kaliteli bal üretimine büyük katkı sağladığını belirten Aygöl, festivalin sadece bir kutlama değil aynı zamanda üreticilerin sorunlarını dile getirdiği, çözüm önerilerinin konuşulduğu bir platform haline geldiğini vurguladı. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği festivalde, yöresel ürünler ve kültürel etkinlikler coşkulu anlara sahne oldu.