TÜİK’in açıkladığı verilerde, 2024 yılının Kasım ayında Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %63,6 oranında artarak 153 bin 14 konut satışı yapıldığı belirlendi. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sıralamasında birinci sırayı 26 bin 320 ile İstanbul kaptı. İkinci ve üçüncü sıradaki iller ise sırasıyla, 14 bin 916 ile Ankara, 8 bin 583 ile İzmir oldu. Muş ise 382 konut satışıyla 61. sırada yer aldı.
Konut satışının en az olduğu iller sırasıyla 89 ile Bayburt, 99 ile Tunceli ve 121 ile Hakkari olurken; Muş, en az konut satış sıralamasında 20. sırada yer aldı.
KONUT SATIŞ SIRALAMASINDA İLK 10’A GİREN İLLERTürkiye’de 2024 yılının kasım ayında en çok konut satışı yapan illerde ilk 10’a girenlerin sıralaması şu şekilde:
- İstanbul 26.320
- Ankara 14.916
- İzmir 8.583
- Antalya 8.079
- Bursa 5.621
- Mersin 4.871
- Gaziantep 4.107
- Tekirdağ 3.723
- Konya 3.628
- Kocaeli 3.544
Ev fiyatlarının pahalılığının satışlara yansıdığını ifade eden Ömer Faruk Çağlayan, “Ev sahiplerine seslenmek istiyorum. Fiyatları biraz düşürsünler ki konutlarını satabilsinler. Evlerini 3-4 trilyona satışa çıkartırlarsa zaten satamazlar. Ben olsam, 4 trilyonluk ev değil 2 milyonluk evi alırdım” dedi.

Muş’un gelişmesini umduğunu söyleyen Uğur Bayraktar, “Durum ortada. İnsanların Muş’a gelip konut almamalarının sebebi belli. Gelenler de memur olanlar. Bu sebepten dolayı satış olmuyor diye düşünüyorum. Muş’un gelişmesini umuyorum” diye konuştu.

Muş’ta imar sorununun aşılması gerektiğini belirten Mehmet Uygur ise şunları söyledi:
“Ekonomi konusunda 81 şehir arasında sonuncu olduğumuzu düşünüyorum. İnsanların maddiyat durumu kötü olduğu için konut satışlarında artış olmuyor ve Muş’ta imar sorununun aşılması gerekiyor. Sorunların hallolmasının konut satışlarına büyük bir etki edeceğini düşünüyorum.”

Muşlu gençlerin eve yapmaları gereken yatırımları faizlerde yediklerini iddia eden Turan Ergün şu ifadeleri kullandı:
“Bizim Muş’un gençleri kendi paralarını, babalarının paralarını götürüp bankaya yatırıyorlar daha sonra banka faizini yiyorlar. Çalışmadan faiz yiyorlar. Eve yatırım yapmıyorlar. Ev alamıyorlar. Bunu Allah da kabul etmez. Gençler bu işin farkında değil. Ama asıl suç büyüklerimizde. Babalar çocuklarına ‘Çalışmıyorsan faiz ye’ diyorlar. Bizim örf ve adetimize, dinimize yakışmaz. Bence çok yanlış yapıyorlar.”

Muş’taki konut fiyatlarının büyük şehirdeki konutlarla aynı fiyatta olduğunu söyleyen Kenan Yıldız, “Biz zaten hep gerideydik. Hiç ilerleyemedik. Bu böyle devam eder. Muş’a sahip çıkan yok. Konutlarımız çok pahalı. İstanbul ile yarışıyor. Mesela bir daire almak istiyorsun 3 buçuk milyon istiyorlar. İstanbul’da da aynı daireyi alabilirsin aynı fiyata. İnsanlarda ahlak kalmamış. TÜİK verileri de ortada. Yine en alt sıralardayız” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Muşluların yatırımlarını Batı’ya yaptıkları için şehirde konut satışının olmadığını iddia eden Ömer Özdil ise şöyle konuştu:
“İnsanlarımız burada iş imkanı olmadığı için batıya göç ediyor ve yatırımlarını burada yapmıyorlar. Burada zaten ev, konut alan yok. Gidip Batı’da ev alıyorlar. Yatırımlarını Batı’da yapıyorlar. 61. sırada olmamamız gerekiyor. Muş güzel, yaşanır bir yer. Burada konut satışı yükselmeli. Yatırımlar buraya yapılmalı diye düşünüyorum.”

Erdal Demir, “Bence şehir olarak konut satışlarında pek potansiyel sahibi değiliz. 61. sırada olmamızın normal olduğunu düşünüyorum. Hatta iyi bir sıradayız” ifadesini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=ZAe0wUrweVY&feature=youtu.be