TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'deki yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 187 bin 728 TL olarak hesaplanırken, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan TRB2 bölgesinde bu rakam yalnızca 91 bin 818 TL olarak belirlendi. Bu gelir, ülke genelinin çok altında kalıyor. TRB2 bölgesindeki düşük gelir seviyesinin, bölgedeki ekonomik zorluklar, yetersiz yatırımlar ve işsizlik oranlarının yüksekliğiyle doğrudan ilişkili olduğu düşünülüyor.
GELİR EŞİTSİZLİĞİ DEVAM EDİYORAraştırmada, Türkiye genelindeki gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısının 0,413 seviyesine gerilediği belirtildi. Ancak, TRB2 bölgesinde gelir dağılımı hala büyük bir eşitsizlik gösteriyor. Yüksek gelir gruplarının hakimiyetindeki bu durum, bölgedeki en düşük gelir grubunun payının artmasına rağmen sınırlı bir iyileşme sağlıyor.
VAN VE ÇEVRESİNDEKİ DÜŞÜK GELİR SEVİYESİ NEDEN KAYNAKLANIYOR?Türkiye genelinde en yüksek gelire sahip iller arasında İstanbul 257 bin 891 TL ile zirvede yer alırken, Van ve çevresindeki TRB2 bölgesi bu rakamın neredeyse üçte birine yakın bir seviyede kaldı. Bölgedeki düşük gelir seviyesinin, özellikle tarım ve küçük ölçekli işletmelerin ağır bastığı ekonomik yapıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Van ve çevresindeki iş gücü piyasasında maaş ve ücret geliri, Türkiye genelindeki ortalamanın çok altında.
BÖLGE İÇİN ÇÖZÜM ARAYIŞLARITRB2 bölgesindeki düşük gelir seviyesi, işsizlik oranlarının yüksekliği ve yetersiz ekonomik fırsatlar, bölgeye yapılacak yeni yatırımların önemini ortaya koyuyor. Bölgede özellikle istihdam odaklı projelerin hayata geçirilmesi, eğitim ve altyapı yatırımlarının artırılması ve kırsal kalkınma projelerinin teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu sayede bölgedeki gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi hedefleniyor.
VAN’IN EKONOMİK DURUMUNU İYİLEŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?Van’ın ekonomik durumunun iyileştirilmesi için, devlet destekli projeler ve özel sektör yatırımlarının artırılması büyük bir öneme sahip. Van’ın turizm potansiyeli, tarımsal faaliyetleri ve sınır ticareti gibi ekonomik avantajları bulunmasına rağmen, beklenen yatırımların gelmemesi kentin ekonomik koşullarını zorlaştırıyor.