HABER49-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, RTÜK Başkanı Şahin’in haber bültenlerinin karamsarlık yarattığını iddia ederek üst sınırdan ceza verileceğini duyurmasını “kabul edilemez” olarak niteledi. TGC, “Haber gerçekse, güncelse, yayınlanmasında kamu yararı varsa yayınlanır, sunulur ve yorumlanır” açıklamasında bulundu.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyonlarda yayınlanan haberleri eleştirerek, "Karamsarlık aşılayan ‘yandık’, ‘bittik’, ‘mahvolduk’ haberciliğinin kimseye bir faydası da yoktur” dedi. Şahin ayrıca “Tarafsızlık ilkesini hiçe sayan yayıncı kuruluşlarımıza gerekli yaptırımlar en üst sınırdan uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Şahin’in açıklamalarının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “RTÜK’ün toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gerekir. İktidara yakın olmayan TV ve radyo kanallarını düzenli olarak cezalandırarak hukuksuzluğu sürdüren RTÜK’ü basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

“ÜST SINIRDAN CEZA UYGULANACAĞINI DİLE GETİRMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Türkiye’de gazetecilik mesleğine müdahale etmeyi alışkanlık haline getiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu son olarak haber bültenlerinin vatandaşları karamsarlığa düşürdüğünü iddia etmiştir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, haber bültenlerinde vatandaşların karamsarlığa düşürülmek istendiğini ve ülkede olumlu olaylar yaşanmadığı algısının yaratıldığını, spikerlerin ve sunucuların kendi siyasal görüşlerini içeren yorumlarda bulunduklarını belirtmiştir.

Muş Süper Amatör Lig'de play-off heyecanı Muş Süper Amatör Lig'de play-off heyecanı

Ebubekir Şahin’in karamsarlık yaratma iddiasıyla 6112 Sayılı Kanuna dayanarak üst sınırdan ceza uygulanacağını dile getirmesini kabul etmiyoruz.

“KANUNUN AMACI BASIN VE DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAĞLANMASIDIR”

6112 Sayılı Kanun’un amacı kanunda yazılı olduğu üzere basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir toplumsa, kamuoyunu ilgilendiren tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmanın basının varĺık nedeni olduğu bilinmelidir.

Halkı olumsuz etkileyen, kamu yararını zedeleyen sorunlarla ilgili olarak iktidarı ve yöneticileri eleştirmek, uyarmak, bu varlık nedeninin olmazsa olmazıdır. Anayasa’nın 28’inci ve 5187 sayılı Basın Yasası'nın 3’üncü maddesi de basının bu görevini düzenler.

Haber gerçekse, haber güncelse, yayınlanmasında kamu yararı varsa, içerik doğru ifade ediliyorsa gazeteciler için bu haber yapılır, yayınlanır, sunulur ve yorumlanır.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SADECE LEHTE OLAN OLAYLAR İÇİN DEĞİL, RAHATSIZ EDEN FİKİRLER İÇİN DE UYGULANIR”

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü  sadece lehte olan, haberler, fikirler için değil, aynı zamanda muhalif olan, çarpıcı gelen, rahatsız eden haberler ve fikirler için de uygulanır. Bunlar, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir.

Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni referans göstererek bu özgürlüklerin görev ve sorumluluk yüklediğini de açıklamalarımızda sıklıkla vurguluyoruz.

RTÜK’ün toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gerekir. İktidara yakın olmayan TV ve radyo kanallarını düzenli olarak cezalandırarak hukuksuzluğu sürdüren RTÜK’ü basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz.”