Muş

Taştan’dan Muş’un unutulmaz lezzeti gulikli gözleme tarifi

Muş’un Yücetepe köyünde doğal yaşamın izlerini taşıyan geleneksel tarifler, yeniden gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan biri de halk arasında ‘gulik’ olarak bilinen çiriş otundan yapılan gözleme. Ünlü aşçı Betül Taştan, Muş’un şifalı lezzeti ‘gulikli gözleme’ tarifini Haber49 okurları için paylaştı.

HABER49-Muş’un Yücetepe köyünde doğal yaşamın izlerini taşıyan geleneksel tarifler, yeniden gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan biri de halk arasında ‘gulik’ olarak bilinen çiriş otundan yapılan gözleme. Ünlü aşçı Betül Taştan, Muş’un şifalı lezzeti ‘gulikli gözleme’ tarifini Haber49 okurları için paylaştı.

Köylülerin kendi elleriyle dağlardan topladığı çiriş otu, yöre mutfağında önemli bir yer tutuyor. Doğadan toplanan çiriş otu, besleyici özelliğiyle bilinirken, sindirim sistemini destekleyici etkisi ve bağışıklık güçlendirici yönüyle de dikkat çekiyor.

GULİKLİ GÖZLEME TARİFİ

“Bu lezzetten mahrum kalmayın. Hem şifalı, hem doğal, hem de parayla alamayacağınız bir lezzet” diyen ünlü aşçı Betül Taştan, ‘gulikli gözleme’ tarifini www.haber49.net okurlarıyla paylaştı:

“Öncelikle gulikli gözleme yaptığımız zaman önceden hamurumuzu yapmamız gerekiyor, çünkü mayalanıp dinlenmesi gerekiyor. Un, su, tuz ve maya ile birlikte hamurumuzu güzelce yoğuruyoruz. Hamurun üstünü kapatıp bir saat dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur dinlenene kadar guliklerimizi küçük küçük doğruyoruz. Ardından üç dört kere yıkıyoruz. Daha sonra iki soğanı küçük küçük doğruyoruz. Tencereye yağımızı boşalttıktan sonra soğanı ilave edip kavuruyoruz. Süzmüş olduğumuz çiriş otunu soğana ekliyoruz. Pul biber ve tuzu ekliyoruz, ardından lor peynir veya evinizde hangi peynir çeşidi varsa onu da ilave ettikten sonra iyice karıştırıyoruz. Suyunu salmadan altını kapatıyoruz. Sonra yine süzdükten sonra iç harcı hazır. Dinlenen hamuru küçük beze halinde hazırlıyoruz. İstediğiniz şekilde bezeleri açabilirsiniz, bu sizin tercihinize kalmış, elle veya oklava yardımıyla da açabilirsiniz. İç harcını doldurduktan sonra selde pişirip güzelce yağını sürdükten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.”