Muş

SGK Muş İl Müdür Vekili Burkaz: Kayıt dışı istihdam, hepimizin ortak sorunudur

Kayıt dışı istihdamla mücadelede birçok strateji geliştirdiklerini belirten SGK Muş İl Müdür Vekili Gökmen Burkaz, “Kayıt dışı istihdam, hepimizin ortak sorunudur. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmakta, gelecek kuşakların güvencesini riske sokmaktadır” dedi.

HABER49-Kayıt dışı istihdamla mücadelede birçok strateji geliştirdiklerini belirten SGK Muş İl Müdür Vekili Gökmen Burkaz, “Kayıt dışı istihdam, hepimizin ortak sorunudur. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmakta, gelecek kuşakların güvencesini riske sokmaktadır” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Muş İl Müdür Vekili Gökmen Burkaz, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında çalışma hayatının bütünlüğüne dikkat çekti. Burkaz, sosyal güvenlik sisteminin bireyleri sadece bugün değil, gelecekte karşılaşabilecekleri risklere karşı da koruduğunu vurguladı.

“ÇALIŞMAK, TOPLUMA KATKI VE GELECEĞE YATIRIMDIR”

Çalışma hayatının bir bütün olduğunu ve unsurlarının birbirini tamamladığını ifade eden Burkaz, “Bu unsurlardan birinin eksikliği tüm sistemi olumsuz etkileyebilir. Bireyler genellikle eğitim sürecini tamamladıktan sonra iş hayatına atılırlar ve bu süreci sürdürülebilir kılmak için çaba gösterirler. Çalışmak yalnızca geçim kaynağı sağlamak için değil; üretmek, topluma faydalı olmak ve insan olmanın gereğidir. Aynı zamanda geleceği inşa etmektir. Sağlıklı ve güçlü bireyler, olumsuzluklarla daha kolay başa çıkabilir” dedi.

“SOSYAL GÜVENLİK, HAYAT BOYU GÜVENCEDİR”

Bireylerin çalışma hayatında karşılaşabileceği risklere değinen Burkaz, “Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda gelir kaybını önlemek adına sosyal güvenlik sistemi devreye girer. Sosyal güvenlik; bireyleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı korumayı amaçlayan bir politika ve sistemler bütünüdür. Devletin yönettiği bu sistem sayesinde sağlık hizmeti sunulmakta, asgari gelir düzeyi sağlanmakta ve çalışamayan bireylerin mağduriyetleri telafi edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemi bulunduğunu belirten Burkaz, bu sistemden yararlanmanın temel şartının kayıtlı çalışma olduğunu söyledi. Ancak hâlâ bazı vatandaşların sosyal güvenceden yoksun olduğuna dikkat çekerek, bunun en önemli nedenlerinden birinin kayıt dışı istihdam olduğunu vurguladı.

“KAYIT DIŞI İSTİHDAM HERKES İÇİN RİSK”

Kayıt dışı istihdamın, hizmetlerin SGK’ya hiç ya da eksik bildirilmesi anlamına geldiğini ifade eden Burkaz, bu durumun hem çalışan hem işveren hem de devlet açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Burkaz, “Sigortasız çalışanlar; iş kazası, meslek hastalığı, analık, hastalık gibi yardımlardan yararlanamaz. Aynı zamanda yaşlılık aylığı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı gibi birçok yasal hakkı da kaybederler. Aileleri de ölüm aylığı veya iş göremezlik geliri gibi haklardan yararlanamaz” dedi.

Burkaz, kayıt dışılığın işveren açısından haksız rekabet ve hukuki yaptırımlar doğurduğunu, devlet açısından ise prim ve vergi kaybı, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinde zorluklar yarattığını belirtti.

KAYIT DIŞIYLA MÜCADELEDE STRATEJİK ADIMLAR

SGK’nın kayıt dışı istihdamla mücadelede birçok strateji geliştirdiğini aktaran Burkaz, bu stratejiler arasında hizmet kalitesinin artırılması, kurumlar arası veri paylaşımına dayalı denetimler, teşvik uygulamaları ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yer aldığını söyledi.
Elektronik işlemler sayesinde kırtasiyeciliğin azaldığını, işlem süreçlerinin kısaldığını ifade eden Burkaz, denetimlerin veri temelli şekilde yapıldığını vurguladı.

KADİM SERVİSLERİ İLE VERİ TEMELLİ TESPİT

Kurumlar arası veri paylaşımı sayesinde elde edilen bilgilerin SGK İl Müdürlükleri’ndeki Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Servisleri tarafından analiz edildiğini belirten Burkaz, bu sayede denetim yapılmadan da sigortasız çalışanların tespit edilebildiğini ifade etti.
İşverenlere denetim öncesinde bilgilendirme yazıları gönderildiğini belirten Burkaz, böylece rehberlik anlayışının güçlendirildiğini söyledi. Burkaz, diğer kamu kurumlarının da denetim elemanları aracılığıyla sigortalılık kontrolü yaptığını ve sigortasız çalışanları SGK’ya bildirmekle yükümlü olduklarını hatırlattı.

TEŞVİKLER VE BİLGİLENDİRME İLE KAYITLI İSTİHDAMA DESTEK

Prim ödemelerinde sağlanan teşviklerin, işverenin mali yükünü azalttığını ve dezavantajlı grupların istihdamına katkı sunduğunu belirten Burkaz, bilgilendirme faaliyetlerinin de aralıksız sürdüğünü, seminerler, afişler, broşürler ve reklam filmleriyle kayıtlı çalışmanın teşvik edildiğini ifade etti.

“KAYITLI İSTİHDAM GELECEĞİMİZİ GÜÇLENDİRİR”

Açıklamasını bir çağrıyla tamamlayan Burkaz, “Kayıt dışı istihdam, hepimizin ortak sorunudur. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmakta, gelecek kuşakların güvencesini riske sokmaktadır. Kayıtlı çalışan sayısının artması, hem bireylerin geleceğe güvenle bakabilmesini sağlar hem de sosyal güvenlik sistemini güçlendirir” diye konuştu.