Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında Muş´a gelen CHP heyeti, şekerin vatan olduğunu ve vatanın da satılamayacağını söylediler.
14 Şeker Fabrikasının özelleştirmesine karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, çiftçilerin, esnafların, nakliyecilerin Şeker Fabrikalarına sahip çıkmaları gerektiğini belirttiler. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Afyon Milletvekili Burcu Köksal, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Parti Meclis Üyeleri Semra Dinçer, Gamze Pamuk Ateşli ve Pınar Uzun, Muş Şeker Fabrikası´nda düzenlenen basın açıklamasında şeker üreticilerine, neden Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktıklarını anlattılar. Şeker üreticilerine ve işçilere hitap eden CHP heyeti, şekerin vatan olduğunu ve vatanın da satılamayacağını söylediler.
Şeker fabrikasının alanında toplanan kalabalığa hitap eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Şeker İş Sendikasıyla birlikte fabrikaların kapatılmaması için mücadele başlattıklarını söyledi. Tüm Muşluları, ilin tek fabrikası olan Şeker Fabrikasının kapatılmaması için örgütlenmeye davet eden Ağbaba: “Biraz önce işçi arkadaşlarımızın giydiği tişörtün arkasında ‘örgütlü ol, güçlü ol´ yazıyordu. İşte işin çözümü burada, eğer örgütlü olursanız, birlikte olursanız üreteni, ekeni, biçeni, işleyeni birlikte olursanız; bilin ki karşınızda hiç kimse duramaz, hiç kimse Muş´un Şeker Fabrikası´nı elinizden alamaz. Şeker Fabrikası´nın kapatılması sadece şeker fabrikasındaki işçilerin işsiz kalması değildir. Şeker fabrikaları kapatılırsa, Muş esnafı kepenk kapatır. Muş esnafı; ekmeğine sahip çık. Namusun, şerefin gibi şeker fabrikasına sahip çık. En çok ekmeği sen yiyorsun. Değerli arkadaşlar, bir mücadele başlattı Şeker-İş Sendikası. Bu mücadeleyi başlatan Şeker-İş Sendikası ve ona güç veren, onun arkasında duran da bizleriz. Her siyasi partiden insanlar var” dedi.
Hükümetin Ankara´da cumhur ittifakı yaptığını belirten Ağbaba, kendilerinin de şeker fabrikalarının kapatılmaması için şeker üreticileriyle birlikte ittifak yaptığını söyledi. Ağbaba, konuşmasının devamında: “Birileri Ankara´da bir cumhur ittifakı kurduklarını söylüyorlar. Şeker fabrikalarının kapatılmaması için ziyaretlerimize Alpullu´da başladık, gittiğimiz her yerde bir ittifakı halk kendisi oluşturdu. O ittifakın ismi; ‘Şeker İttifakı´, ‘Vatan İttifakı´, ‘Ekmek İttifakı´. Bu ittifakta herkes var; Saadet Partisi var, CHP´lisi var, AKP´lisi var, MHP´lisi var, HDP´lisi var, İyi Parti´lisi var. Bir ittifak oluştu, bu ittifak umuyoruz ki bu fabrikanın satışını önleyecek” ifadelerine yer verdi.
Ülkesini seven herkesin Şeker Fabrikalarının satışına karşı durması gerektiğini belirten Ağbaba, şekerin vatan olduğunu ve vatanın da satılmayacağını söyledi. Ağbaba, açıklamasında: “Başbakan diyor ki; ‘özelleştirilip de, özelleştirilen fabrikalar çalışmaya devam edecektir.´ Burada Muş´ta özelleştirilen bir kurum var mı? Ben birini söyleyeyim size, yem fabrikası, tütün fabrikası ve buradaki büyük arazi TİGEM. 2011 yılında geldim buraya. Muş Şeker Fabrikası´nı gezdim. Muş Şeker Fabrikası´na süt dök yala, öyle temiz bir fabrika görmedim. 2011 yılında Muş Şeker Fabrikası´nı gezdik ve açıklamada bulunduk. Dedik ki burayı; TİGEM ne olduysa, sigara fabrikası ne olduysa, yem sanayi ne olduysa burası da aynı olur karşı çıkın dedik. Hep beraber karşı çıktık mı? O gün o mücadeleyi başardık. Şimdi bir kez daha söylüyorum değerli arkadaşlar; Sayın Başbakan ‘özelleştirilen kurumlar çalışacak´ diyorsun. Geçmişte özelleştirilen kurumları gel beraber gezelim. Tekel mi çalışıyor? Sümerbank mı çalışıyor? Yem Fabrikası mı çalışıyor? Süt Fabrikası mı çalışıyor? Hiç biri çalışmıyor. Bilin ki; burası da kapatıldığı gün, özelleştirildiği gün burası da çalışmayacak. Vatanını seven, çocuğunu seven, ülkesini seven herkesin bu şeker fabrikalarının satışına dur demesi gerekiyor. Yüksek ses ile bağırması gerekiyor; ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz´ demesi gerekiyor. Değerli arkadaşlar; gelişmiş ülkelerde özelleştirmenin amacı teknoloji transferi yapmak, istihdamı arttırmak, verimliliği arttırmaktır, ekonomiye katkısı olsun diye. Ama Türkiye´de özelleştirmelerin hiçbiri bu amaca hizmet etmedi, sadece rant kapısı oldu” dedi.