Savcı Yekta Çobanoğlu, kitap yazdı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Hemşerimiz Yekta Çobanoğlu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Ali Parlar’ın uzun süredir birlikte hazırladıkları Hukuk alanındaki kitap serisinin ilki olan ‘Uygulamada Güveni Kötüye Kullanma Suçu’ adlı eser Aristo Yayınevinden çıktı. Eserin öne çıkaran en önemli özelliği, özel ve kamu sektöründeki tüm meslek gruplarında faaliyet gösteren bireylerin, çalışma […]

Savcı Yekta Çobanoğlu, kitap yazdı
Yayınlanma

08:55 - 15 Mayıs 2018

Güncelleme

08:55 - 15 Mayıs 2018

Okuma Süresi

3 dakika

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Hemşerimiz Yekta Çobanoğlu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Ali Parlar’ın uzun süredir birlikte hazırladıkları Hukuk alanındaki kitap serisinin ilki olan ‘Uygulamada Güveni Kötüye Kullanma Suçu’ adlı eser Aristo Yayınevinden çıktı.

Eserin öne çıkaran en önemli özelliği, özel ve kamu sektöründeki tüm meslek gruplarında faaliyet gösteren bireylerin, çalışma hayatlarında sıklıkla karşılaşabilecekleri  ‘Güveni Kötüye Kullanma’  ya da  ‘Emniyeti Suiistimal’ suçunun Türk Ceza Hukukundaki yeri ve özellikle bu konudaki İstinaf ve Yargıtay kararlarını içermesidir.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Hemşiremiz Yekta Çobanoğlu kitap hakkında şu bilgileri verdi: “Mesai arkadaşım Cumhuriyet Savcısı Ali Parlar ile birlikte yazmış olduğumuz bu kitapta, Güveni kötüye kullanma suçunu oluşturan eylemler, taraflar arasındaki sözleşme ilişkisinin gerçeği olan güven ve itimadı ihlal ettiğinden, bir suç tanımıyla mülkiyetin korunması amaçlanmıştır. Uygulaması oldukça yoğun olan güveni kötüye kullanma suçunun incelendiği bir ekip çalışması ürünü olan bu kitapta, TCK’nun 155. maddesinin teori ve uygulama açısından dipnot yöntemiyle açıklamaları ile konuya ilişkin emsal İstinaf ve Yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Bundan sonraki süreçte kısmet olursa seri halde bir kaç kitap daha çıkartacağız, “Kadına Şiddet” ve Günümüzde sıkça rastlanana “Bilişim suçları” adlı kitaplar, bunlar önemli konular en kısa zamanda okuyucularımızla buluşturacağız.”

GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA NEDİR?

Güveni kötüye kullanma, muhafazası veya belirli bir şekilde kullanılması için kendisine zilyetliği devredilen malı devralan şahsın, zilyetliğin devri amacı dışında kendisinin veya  başkasının yararına olarak malı kullanması veya zilyetliğin devri olgusunu inkar etmesidir. Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, zilyetliği devreden ile devralan arasında evcut olan hizmet ilişkisinin kötüye kullanılması suretiyle güveni kötüye kullanma suçu işlenmesi halinde meydana gelir. Güveni kötüye kullanma suçu, emniyeti suiistimal suçu olarak da adlandırılmaktadır. Güveni kötüye kullanma suçu (emniyeti suistimal suçu) beş farklı şekilde meydana gelebilir:  Zilyetliğin devir amacı dışında kullanılması şeklindeki basit güveni kötüye kullanma suçu (TCK md. 155/1), Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma (TCK md. 155/2), Meslek veya sanat nedeniyle emniyeti suistimal (TCK md. 155/2), Ticaret sebebiyle güveni kötüye kullanma (TCK md. 155/2), Başkasının mallarını yönetmek yetkisi çerçevesinde tevdi ve teslim edilen mallar ile ilgili emniyeti suistimal (TCK md. 155/2).HABER49