HABER49- Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelenin 16. yılı kapsamında “Dumansız Türkiye” temalı yeni bir kampanya başlattığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tütün kullanımının hem Türkiye’de hem de dünyada önlenebilir ölümlerin en başta gelen nedenlerinden biri olduğu belirtildi. Tütün, akciğer kanseri başta olmak üzere, kalp ve damar hastalıkları, KOAH ve diğer birçok ciddi hastalığın temel sebepleri arasında yer alıyor.
2023 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusta tütün ürünleri kullanım oranı yüzde 34,8 olarak belirlendi. Bakanlık verilerine göre her yıl yaklaşık 100 bin kişi, tütün ve tütün ürünlerine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu kapsamda, “Dumansız Türkiye” vizyonu çerçevesinde, bireyleri tütün bağımlılığından kurtaracak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsetecek toplum modeli hedefleniyor.
TÜTÜN KONTROL STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI HAYATA GEÇİRİLDİ
Yeni kampanya kapsamında hazırlanan “Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2024-2028” ile tütün kullanımına karşı mücadele programı uygulanmaya başlandı. Bu belgeyle birlikte, gençler başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerini tütünün zararlarından korumak ve kullanımını azaltmak hedefleniyor. Plan kapsamında çeşitli farkındalık çalışmaları, denetimler, sağlık hizmetleri ve kamu spotlarıyla geniş ölçekli bir kamu politikası yürütülüyor.
Sağlık Bakanlığı bu yeni stratejiyle, tütün ürünü kullanımına bağlı sağlık sorunlarını ülke gündeminden kalıcı olarak çıkarmayı amaçlıyor. Aynı zamanda gençlerin tütünle ilk teması engellenmeye çalışılıyor. Bu kapsamda uygulamaya konan kampanyalarla tütünle mücadeleye ivme kazandırılması hedefleniyor.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNE BAŞVURULARDA YÜZDE 85 ARTIŞ
Tütün ürünlerinden kurtulmak isteyen bireyler için Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile sigara bırakma poliklinikleri hizmet sunuyor. 2009 yılında Türkiye genelinde 62 poliklinikle başlayan hizmet ağı, 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla 671 polikliniğe ulaştı. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, 2011 yılından bu yana Bakanlık tarafından uygun görülen hastalara ücretsiz olarak sağlanıyor. 2024 yılı içinde 72 bin 752 kişi bu ücretsiz tedavi hizmetinden faydalandı.
Öte yandan, toplumda tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla 20 Mayıs–10 Temmuz tarihleri arasında “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” temalı bir kampanya gerçekleştirildi. Kampanya süresince 188 bin 760 kişiye ulaşıldı, 168 bin 601 kişi ise sigara bırakma polikliniklerine yönlendirildi. Aynı dönemde polikliniklere yapılan başvuru sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85 oranında arttığı bildirildi.
KAMU KURUMLARINDA VE UZAKTAN ERİŞİMLE DANIŞMANLIK HİZMETİ
Sağlık Bakanlığı, kampanya kapsamında kamu kurumlarında “Yerinde Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti” uygulamasını başlattı. İlk aşamada, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi, İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlarda başlayan hizmetin tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılması planlanıyor.
Bununla birlikte, çeşitli nedenlerle sağlık kuruluşlarına başvuramayan bireylerin de hizmetten faydalanabilmesi amacıyla uzaktan sigara bırakma danışmanlık hizmeti devreye alındı. Bu yeni hizmet modeli sayesinde, daha geniş bir kitleye ulaşılması ve sigara bırakma sürecine daha etkin destek verilmesi hedefleniyor.