Haber49-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde hayata geçirilen ve Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli olan Nefes Kredisi’ne başvuru rekoru kırıldı. TOBB’un 8-9 Temmuz tarihlerinde başvurularını açtığı program kapsamında şu ana kadar 11 bin 900 firma, toplam 16,2 milyar TL kredi talebinde bulundu.

Bu yoğun başvuru, 25 milyar TL’lik kredi limiti sınırına yaklaşılmasına neden oldu. TOBB, talebin mevcut limiti aşacağını belirterek ilgili makamlara ek kaynak talebinde bulundu.

KOBİ’LERE CAN SUYU: KREDİ TALEBİ PATLADI

Uygulanan sıkı para politikası, piyasalarda nakit sıkışıklığını beraberinde getirdi. Bu durum, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansmana erişimini zorlaştırdı. TOBB’un devreye aldığı Nefes Kredisi ise tam da bu noktada işletmelere can simidi oldu. Faiz oranı vadeye göre yüzde 37 ila 38 arasında değişen kredide, işletmelere ilk 6 ay ödemesiz dönem sunuluyor. Program kapsamında 24 aya kadar vadede %38, 24 ay üzerindeki vadelerde ise %37 faiz uygulanıyor.

Toplam kredi hacminin 25 milyar TL ile sınırlandığı programda 16,2 milyar TL’lik kısmın halihazırda kullanılmış olması, başvuru sayısındaki yoğunluğu gözler önüne seriyor. TOBB’dan yapılan açıklamada, bu kredilerin hangi firmalara verileceği konusunda karar yetkisinin ilgili bankalarda olduğu, TOBB’un bu sürece müdahil olmadığı özellikle vurgulandı.

KEFALET, FAİZ VE KOMİSYON ORANLARI NETLEŞTİ

TOBB, KGF ve bankalar arasında imzalanan protokolle yürürlüğe giren Nefes Kredisi’nde kefalet limiti 2 milyon TL olarak belirlendi. Bu kefalet kapsamında işletmeler 2,5 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecek. Başvuru ücreti ise 5 bin TL olarak açıklandı. İlk yıl için KGF kefalet komisyon oranı %1, takip eden yıllarda ise %1,5 olarak uygulanacak. Kredi kullanımında dikkat çeken bir diğer detay ise, bu kredilerin BSMV muafiyeti kapsamında olmaması. Yani vergisel avantaj söz konusu değil.

Ayrıca kredi kullanım alanları sınırlandırılmış durumda. Krediye başvuran işletmeler, döviz, altın, mücevher gibi faaliyet alanı dışı alımlarda bu kaynağı kullanamayacak. Bu, kredi takibinin daha etkin yapılabilmesi ve finansman desteğinin gerçek ihtiyaca ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.

BAŞVURU YAPILABİLECEK BANKALAR LİSTELENDİ

Nefes Kredisi'nden yararlanmak isteyen işletmeler, Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel bankalarına yönlendiriliyor. Başvurular; Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Yapı Kredi, Akbank ve Denizbank şubeleri üzerinden kabul ediliyor. TOBB’a bağlı Ticaret ve Sanayi Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odası üyesi olan işletmeler, krediye başvurma hakkına sahip.

Bu sistem sayesinde yalnızca kayıtlı ve aktif işletmelerin bu finansman desteğinden faydalanması amaçlanıyor. Programın önemli hedeflerinden biri de piyasadaki kayıt dışı ekonomik hareketliliği azaltmak ve vergilendirme mekanizmalarını güçlendirmek.

HAZİNE DESTEKLİ KREDİ PAKETLERİNDE 81 MİLYAR TL ÜZERİ KULLANIM

Nefes Kredisi dışında Hazine destekli kredi paketlerine yönelik talepler de hız kesmeden devam ediyor. Halihazırda yürürlükte olan 15 farklı destek paketi kapsamında kullanılan kredi miktarı 81,5 milyar TL’ye ulaştı. Bu paketlerde toplam limit 180,3 milyar TL olarak belirlenmiş durumda ve şu an kullanılmayı bekleyen yaklaşık 100 milyar TL’lik bir kredi hacmi mevcut.

Öne çıkan paketlerden biri olan İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) tarafından yönetilen 25 milyar TL’lik kredi programına, 25,2 milyar TL’lik başvuru yapılırken, 10,5 milyar TL’lik Eximbank limitinden 3,5 milyar TL, 2025 İGE destek limitinden ise 4,1 milyar TL’lik kredi kullanımı gerçekleşti. Ayrıca 14 milyar TL’lik deprem işletme desteğinin 13,4 milyar TL’si de kullanılmış durumda.

Kamu idaresinin onayladığı bu paketler, ihracat, afet sonrası toparlanma ve sanayi destekleri gibi birçok farklı başlıkta işletmelere yönelik hazırlanmış durumda.

Muş’ta okullara geçici temizlik personeli alınacak: Kura tarihi belli oldu
Muş’ta okullara geçici temizlik personeli alınacak: Kura tarihi belli oldu
İçeriği Görüntüle


Kaynak: HABER MERKEZİ