Muş’un altın birikimindeki sıralaması şaşırttı!

BDDK, 2024 yılı Türkiye’de altın birikimi en fazla illerin verilerini açıkladı. Peki, Muş altın birikimi konusunda Türkiye’de kaçıncı sırada yer alıyor? Altın birikimi konusunda Muş’un bu sıralamada yer almasının sebepleri ne? www.haber49.net ekibi olarak vatandaşlara sorduk. İşte vatandaşların cevabı…

Muş’un altın birikimindeki sıralaması şaşırttı!
Amine Akçan
Yayınlanma

21:55 - 25 Kasım 2024

Güncelleme

21:55 - 25 Kasım 2024

Okuma Süresi

5 dakika

HABER49- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2024 yılı Türkiye’de altın birikimi en fazla illerin verilerini açıkladı. Peki, Muş altın birikimi konusunda Türkiye’de kaçıncı sırada yer alıyor? Altın birikimi konusunda Muş’un bu sıralamada yer almasının sebepleri ne? www.haber49.net ekibi olarak vatandaşlara sorduk. İşte vatandaşların cevabı…

 

BDDK, 2024 yılı verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Muş, Türkiye’nin altın zengini illeri arasında 1.17 milyar TL ile 16. sırada yer alıyor. Haber49 ekibi, Muş’un altın birikiminde 16. sırada yer almasının nedenlerini vatandaşlara sordu.

 

Muş’ta altın, bir gelenek ve kültür haline gelmiş durumda. Bu sebeple, Muş altın konusunda öne çıkan iller arasında dikkat çekiyor. Haber49 ekibi olarak Muş’taki vatandaşlara, Muş’un altın zengini iller arasında 16. sırada yer almasını nasıl değerlendirdiklerini sorduk. Muşlu vatandaşların altını çok sevdiğini ve geleneksel olarak düğün, nişan gibi özel günlerde altın hediye etmeyi tercih ettiklerini ortaya koydu.

 

Vatandaşlar, Muş’un altın zengini iller arasında 16. sırada değil, 1. sırada olması gerektiğini belirttiler. Özel günlerde bile altın aldıklarını ifade eden Muşlu vatandaşlar, bu şöyle değerlendirdi.

 

 

“MUŞ METROPOL BİR ŞEHİR OLSAYDI ALTIN BİRİKİMİ DAHA FAZLA OLURDU”

 

Muş’un nüfusu olsaydı altın birikimi daha fazla olabileceğini söyleyen Eyüp Çağlayan, “Eğer Muş metropol bir şehir olsaydı, nüfus oranı yüksek olsaydı altın biriktirme istatistiklerinde ilk sıralarda olurduk. Çünkü bizim insanımız için bu bir gelenek haline gelmiş. Evlenme gibi durumlarda, düğünlerde altın almak ve biriktirmek bir gelenektir” dedi.

 

 

“BİRİKİM YAPMAYAN EVLENEMİYOR”

 

Muş’ta düğün yapabilmek için altın birikimi yapıldığını belirten Mümtaz Çınar, “Buralıyım ama 35 para ve altın verdim. Şimdi ise bırakın altınını, altın zincirler, bilezikler, takılar isteniyor. Allah evlenenlere yardım etsin. Şimdi altın almanın yanında bir de altını ödünç olarak ta alınıyor. Bence muşun bu istatistiklere göre 16. sırada olması normal değil. Birikim yapmayan evlenemiyor mecbur birikim yapıyorlar. Düğünde on tane altın bilezik isteyen oluyor, kolyeler, anneye hediyeler istiyorlar. Bence Muş’un birinci sırada olması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

 

 

“BURADA KOLAYLIKLA BİRİKİM YAPABİLİRİM”

 

Muş’ta kendi evinde oturduğunu ve bu sayede altın birikimi yapabildiğini dile getiren Gülay Coşkun, “Ben sekiz yıl Kocaeli’nde oturdum. Oradayken kira ödüyordum. Geçim sıkıntısı yaşıyordum. Üç ay önce gelip Muş’a taşındım. Burada kendi evim var, kira derdim yok. Bu sayede burada kolaylıkla birikim yapabilirim. Ben çalışmıyorum ama eşim çalışıyor. En azından kira ödemeden daha çok altın birikimi yapabiliriz” diye konuştu.

 

 

“MUŞ’TA ALTIN BİRİKTİRME İMKANIMIZ YOK”

 

Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamıyorken altın birikimi yapmanın zor olduğunu ifade eden Mehmet Güler, “Burada Muş’ta altın biriktirme imkanımız yok. Muş’ta bu imkanlarla nasıl birikim yapabiliriz. İş yok, gençlerin çoğu çalışmıyor. Ben beş çocuk okutuyorum. Ben bu imkansızlıkta çocuklarıma bakamıyorum, onların ihtiyaçlarını karşılayamıyorken altını nasıl biriktirebilirim. 16. sırada olamayız” sözlerini dile getirdi.

 

 

“MUŞ İLK ONDA OLMALIYDI”

 

Muş’ta altın biriktirmenin bir gelenek olduğunu dile getiren Zeynep Yıldız, “Bence altın biriktirme konusunda Muş’un 16. sırada olması hiç normal değil. Evliliklerde, çocuk görmede bu gibi geleneklerimizde altın birikimi yapıyoruz. Bizim ilk 10’a girebilmiş olmamız gerekiyordu. Bu kadar birikim yapan bir şehir olmasına rağmen 16. sırada olmamız normal değil. Altın biriktirme olayı bizim için bir gelenek haline gelmişken 16. sırada olmamız bana göre normal değil Muş’un daha üst sıralarda olması gerekiyor” dedi.

 

 

“EVİME EŞYA ALAMIYORKEN NASIL ALTIN BİRİKİMİ YAPAYIM?”

 

Zor zamanlar geçirdiğini ve bu nedenle altın birikimi yapamadığını söyleyen Mehmet Özkan, “Üç gün önce benim evim yandı. Evin onarımını yapamıyor, eşyalarımı yerine koyamıyorken altın birikimini nasıl yapabilirim? Evde kızımın verdiği 200 bin TL vardı o da yandı. Parayı bankaya götürdüm ama o da geri almadı. Ev harabeye döndü. Hiçbir yardım da alamıyorken altın birikimini nasıl yapabilirim” şeklinde konuştu.

 

 

“KIŞ AYLARINDA BİRİKİM DAHA AZ OLUYOR”

 

Muş’ta kuyumculuk yapan Efekan Söylemez ise, “Doğu bölgesinde ciddi miktarda altın alım satımı oluyor. Genel olarak sarrafı ürünlerimiz tercih ediliyor. 16. sırada olmamız doğrudur. Hatta daha alt sıralarda olmamız gerekiyordu. Mesela 10’uncu 12’nci sıralarda olmamız gerektiğini düşünüyorum. Muş’ta yaz sezonuna göre altın alma, biriktirme kış aylarına göre daha az oluyor. Çünkü sezon geçiyor. Ancak genel olarak altın birikimi yapılıyor” ifadesinde bulundu.