Muş

Muş’tan Endonezya’ya uzanan bir aşk hikayesi

HABER49-Muş’ta yaşayan 59 yaşındaki Abdullah Tosun, hayatının aşkını Endonezya’da buldu. Aslen Ankaralı olan Tosun, bir yardım kuruluşu sayesinde 52 yaşındaki Endonezyalı Yussy Hartanti ile evlendi.

“Kardeş Aile” projesi kapsamında ihtiyaç sahiplerine desteklerde bulunan Tosun, proje sayesinde Yussy Hartanti ile tanışarak Endonezya’ya gitti. Endonezya’da üç ay kalan Tosun, Hartanti ile evlenerek Türkiye’ye döndü.

İlişkilerini ve evlilik sürecinde yaşadıklarını www.haber49.net’e anlatan Tosun, şunları söyledi: “ÇOCUKLARI BANA BABA DİYORLARDI”

“Eşimle bir yardım kuruluşunun kardeş aile projesinde tanıştım. Eşimin 3 yetim çocuğu vardı. Ben, WhatsApp üzerinden iletişime geçip yardımcısı olmak için kuruluşa başvurdum. Her ay elimden geldiğince, 150-250 dolar arasında bir miktar göndererek, çocuklarının okul harçlıkları, okula gitmeleri ve ailesinin geçimi için yardım ediyordum. Yetim çocuklar, benim gönderdiğim paralarla büyüdüklerinden dolayı bana ‘baba’ demeye başlamışlardı. WhatsApp üzerinden sürekli ‘Nasılsın baba?’ şeklinde sohbet ediyorduk.”

“BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE, KADINLARIN ERKEKLERİN AYAKLARINA GİTMESİ YOKTUR”

Eski eşinin vefatından sonra tekrar evlenen Tosun, “Eski eşim 2,5 yıl önce vefat etti. Bir yıl sonra, aramızda kıvılcımlar oluşmaya başladı. İkimizin de mimiklerinden ve konuşmalarından birbirimizi sevmeye başladık. Bir süre sonra eşim, ‘Ailemle senin görüşmeni istiyorum’ dedi. Ailesiyle, annesi, kız kardeşleri ve enişteleriyle görüştüm ve onlar da onay verdiler. Eşim, Endonezya’ya gelmemi teklif etti. Ben de, ‘O zaman iş zamanıdır, gelin burada misafir ederim’ dedim. Bizim kültürümüzde, kadınların erkeklerin ayaklarına gitmesi yoktur, o yüzden Endonezya’ya gitmeye karar verdim” dedi.

“ENDONEZYA’NIN TROPİKAL İKLİMİNE ALIŞMAK ZOR OLDU”

Eşinin Muş’a ayak uydurması konusunda tedirgin olan Tosun, “İki ay boyunca eşimin evinde kaldık ve Endonezya’yı gezdik. Kültürünü tanıdık, kelimeleri öğrendik. Eşimle 3 ay boyunca Endonezya’da kaldık, sonra Türkiye’ye döndük. Endonezya’nın tropikal iklimine alışmak biraz zor oldu. 30-38 derece sıcaklıkla, Muş’taki -25 derecelik soğuk arasında geçiş yapmak beni çok korkutuyordu. Ama zamanla eşim bu havaya alıştı” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIM EVLENMEME KARŞI ÇIKMADI”

Ailesinin evlenmesine destek olduğunu söyleyen Tosun, şöyle devam etti:

“İki büyük oğlum ve iki büyük kızım vardı. Onlar da ‘Tabii baba, senin hakkındır’ diyerek olumlu tepki verdiler. Eşimi çok seviyorlar, ben de onları çok seviyorum. Hiçbir zaman karşı çıkmadılar. Komşularımız da eşimi tanıdılar ve aramızda herhangi bir olumsuz tepki olmadı. Eşimle Endonezya kültürünü daha yakından tanıdım. Orada, küfür ya da kavga gibi kavramlar yok. Sade ve mütevazı düğünler yapılır. Bizim düğünümüz de böyle oldu, 80 kişilik bir düğün düzenledik. Çevremizdeki en yakın kişiler davet edildi.”

Düğün masraflarını karşılamak için kredi çektiğini belirten Tosun, “Düğün salonu, uçak biletleri ve diğer masraflar için toplamda 350 bin TL harcadım. Uçak biletlerini erken aldığım için 1.000 TL’ye alabilmiştim. Borçlarımı ödemek için ailem yardımcı oldu” dedi.

https://youtu.be/QY9qjAHQQDM?si=03gJsBQAaNMkcUid