HABER49- Ekol TV ekranlarının sevilen programı ‘Oylum Talu ile Hafta Sonu’, yeni bölümüyle izleyiciyle buluştu. Bu haftaki programın konuğu, Muşlu iş insanı ve eğitimci Gıyasettin Bingöl oldu. Bingöl, Muş’ta yaşanan deprem sonrası ailesiyle karşılaştığı zorlukları, eğitim yolculuğunda verdiği mücadeleyi, dershane ve okul açma serüvenini anlattı. "OKUMAK, KÖYDEN KURTULMAK DEMEKTİR"

Muş’tan Bursa’ya uzanan yaşam hikâyesini anlatan Bingöl, “Okumam için dedem vasiyet etmişti, babam da bu sözü tuttu. Bizim yörede okumak, köyden kurtulmak demektir” diyerek, dershane ve okul açma sürecine dair detayları paylaştı.

“KİTAP SATMAYA BAŞLADIM, KİTAPÇI OLDUM”

Bingöl, “Muş’u terk edip Erzurum’da okudum. Köye dönme sözüm vardı. Daha sonra kitap satmaya başladım, kitapçı oldum. 12 Eylül olayları sırasında sağcı, solcu, futbolcu fark etmeksizin herkes etkilendi. Benim de kütüphanem yakıldı, dayaklar yedim. 12 Eylül, Türkiye’nin yaşadığı en büyük travmalardan biridir” ifadelerini kullandı.

12 Eylül sonrasında insanların okumaya daha fazla yöneldiğini belirten Bingöl, “Biz de bunu teşvik ettik. Kitapçı olmak sadece ticaret yapmak değil, aynı zamanda rehberlik etmektir. Çocukları doğru kitaplara yönlendirmek, ufuk açıcı eserler önermek çok önemli” dedi.

"BURSA KİTAPÇILAR ÇARŞISI’NI KURDUK"

Kitapçılık işinin İstanbul’la bağlantılı olarak büyüdüğünü ifade eden Bingöl, “Bursa’da üniversite kazandım. Erzurum’da her kesimin bir kitapçısı vardı ama Bursa’da yoktu. Bu eksikliği fark edince bir kitapçı açtım. Daha sonra çeşitliliği artırmak için başkalarına da teklif götürdüm ve sonunda 13 kitapçıyla birlikte ‘Bursa Kitapçılar Çarşısı’nı kurduk” diye konuştu.

"HAYALİNİ KURDUKLARIMI ÇOCUKLARA YAŞATTIM"

Çocukları eğitmek için eğitim kurumları açmaya başlayan Bingöl, şöyle devam etti:

TCDD’den kimyasal ilaçlama uyarısı: Bu hatlara yaklaşmayın! TCDD’den kimyasal ilaçlama uyarısı: Bu hatlara yaklaşmayın!

“Bir binanın üstü boştu, bir arkadaşım dershane yapmayı önerdi. Zamanla büyüdük ve bir yıl içinde sadece Bursa’da 27 bin öğrenciye ulaştık. Daha sonra okul açma kararı aldım. 2020 yılında üniversitemizi açacağımızı söyledim ve bu hedefimizi de gerçekleştirdik. 2007’de kolejimiz açıldı. Gençlik yıllarımda hayal ettiğim ama yaşayamadığım her şeyi öğrencilerime yaşattım. Talepler arttıkça 13 okul daha açtık.”

"KADIN EĞİTİM VE KÜLTÜR MERKEZİ EN BÜYÜK GURURUM"

Yıllar önce Muş’tan ayrılmasına rağmen memleketindeki çocuklardan desteğini hiç esirgemeyen Bingöl, “En gurur duyduğum işlerden biri Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’ni açmak oldu. Çünkü ülkemizde kadınların eğitime erişimi her zaman kolay değil. Ben inanıyorum ki, anne iyiyse ülke de iyidir” dedi.