Eğitim

Muş’taki bu merkez çok sevildi!

Abone Ol
HABER49- Muş Özel Özür Adımlar Rehabilitasyon Akademisi’nde görev yapan Dil ve Konuşma Terapisti Berivan Çaptuğ, önemli açıklamalarda bulundu. Dil ve Konuşma Terapisti Çaptuğ, konuşma ve dil bozukluklarının çocukların sosyal hayatları ve eğitim süreçlerinde yarattığı etkiler hakkında www.haber49.net’e konuştu. Dil terapisi konusunda Muş’ta farkındalığın artması gerektiğine dikkat çeken Çaptuğ, özellikle ebeveynlerin çocuklarının konuşma gelişimlerini yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Çaptuğ, “Özellikle çocuklar için konuşacak olursak dört yaştan itibaren tüm sesleri doğru üretmesini ve anlaşılır konuşmasını bekliyoruz. Dört yaşından itibaren bunları uygulayamayan çocuklarda terapiye hemen başlıyoruz.” dedi.

“HER ÇOCUĞUN GELİŞİMİ FARKLIDIR

Dil terapisiyle elde edilen gelişmelerin ne kadar sürede fark edileceği konusunda da konuşan Çaptuğ, bu sürenin danışana göre değiştiğini ifade ederek, genel bir zaman aralığı vermenin zor olduğunu belirtti. Çaptuğ, "Her çocuğun gelişimi farklıdır, bu nedenle sabırlı olmak ve süreci yakından takip etmek önemli" ifadesinde bulundu.

Muş gibi daha küçük şehirlerde dil terapisi hizmetlerine ulaşımın büyükşehirlerle kıyaslandığında daha sınırlı olduğunu belirten Berivan Çaptuğ, “Bu durumun bölgedeki çocukların gelişimi açısından bir dezavantaj yarattığını ifade etti. "Dil ve konuşma bozukluklarıyla karşılaşan çocuklar için erken teşhis ve müdahale çok kritik. Ancak bölgemizde terapist sayısının azlığı nedeniyle bu hizmete erişim ne yazık ki zorlaşıyor." diye konuştu.

DİL TERAPİSİ ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENLERİYLE DE YAKINDAN İLGİLİ”

Dil terapisi konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çaptuğ, dil ve konuşma bozukluklarının toplumda hafife alındığını ve bu nedenle birçok çocuğun ihtiyaç duyduğu terapilere geç kaldığını söyledi. Çaptuğ,"Dil terapisi yalnızca konuşma sorunlarıyla değil, çocukların özgüvenleriyle de yakından ilgili. Zamanında yapılan bir müdahale, bir çocuğun kendini ifade etme becerisini güçlendirir ve okulda daha başarılı olmasını sağlar." şeklinde konuştu.

“AİLELER ÇOCUKLARININ KONUŞMA BECERİLERİNİ YAKINDAN İZLEMELİ”

Dil bozukluklarının çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini de anlatan Çaptuğ, Özellikle anlaşılmayan çocukların sosyal hayatta zorlandığını ve bu durumun kendilerine olan güvenlerini sarsabileceğini belirtti. Çaptuğ, "Dil bozuklukları yaşayan çocuklar, akran zorbalığına uğrayabiliyorlar. Bu yüzden aileler, çocuklarının konuşma becerilerini yakından izlemeli ve gerekli durumlarda terapi değerlendirmelerini unutmamalıdır" ifadelerini kullandı.

“GENEL ANLAMDA HAYAT KALİTELERİ DE ARTIYOR”

Dil terapisi sayesinde çocukların sadece konuşma becerilerinin değil, genel anlamda hayat kalitelerinin de arttığını belirten Çaptuğ, "Çocukların doğru bir şekilde iletişim kurabilmesi hem sosyal ilişkilerinde hem de eğitim hayatlarında daha başarılı olmalarını sağlıyor. Muş’ta dil terapisine yönelik farkındalık ve erişim artırıldıkça, gelecekte daha fazla çocuğun bu hizmetlerden faydalanacağını ümit ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.