HABER49- Muş’un Yelalan köyünde yuvadan düşen leylek yavrusu, vatandaşın ihbarı sayesinde Doğa Koruma ekiplerince kurtarıldı.

Muş’un Yelalan köyünde bir vatandaşın dikkati sayesinde yuvadan düşen leylek yavrusu kurtarıldı. Kent merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki köyde yaşayan Mehmet Tahir Sevim, çocuklarını okula götürdüğü sırada bir leylek yavrusunun elektrik direğindeki yuvasından düşerek yerde hareketsiz yattığını fark etti. Durumu vakit kaybetmeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne bildiren Sevim, doğa koruma ekiplerinin kısa sürede olay yerine ulaşmasını sağladı.

Ekipler, olay yerinde yaptıkları ilk incelemede leylek yavrusunun henüz uçma yetisini kazanmadığını, düşme nedeniyle bitkin ve güçsüz halde olduğunu belirledi. Ardından yavru leylek koruma altına alınarak tedavi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Muş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada uzmanlar tarafından gerekli kontrolleri yapılan kuşun sağlık durumunun iyiye gittiği bildirildi. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra tekrar doğal yaşam alanına, yani yuvasına bırakılacağı açıklandı.

“AYAKTA DURAMIYORDU, HEMEN HABER VERDİK”

Leylek yavrusunu ilk gören isim olan Mehmet Tahir Sevim, yaşananları şu sözlerle anlattı:

Muş’ta 1 milyar TL’lik yeni Adliye binası yükseliyor
Muş’ta 1 milyar TL’lik yeni Adliye binası yükseliyor
İçeriği Görüntüle

“Çocukları okula götürürken fark ettim. Uçmadığı için ekiplere haber verdik. Ekipler hemen geldi. Daha yavru olduğu için ayakta duramıyor.”

Sevim’in bu duyarlı davranışı sosyal medya üzerinden de takdir topladı. Yöre halkı, doğa dostu bu tutumun herkes için örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Öte yandan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında artan kuş hareketliliğine karşı vatandaşların dikkatli ve duyarlı olmaları gerektiğini hatırlattı. Leyleklerin Türkiye’de göç yolları üzerinde önemli duraklardan biri olan Muş Ovası ve çevresinde yoğunlukla görüldüğü, bu nedenle bölgedeki elektrik direkleri ve ağaçlara sıkça yuva yaptıkları ifade edildi.

Kaynak: AA