HABER49- Muş’ta 15 Mayıs itibarıyla balık avı yasağı başlayacak. İç sularda ticari ve amatör avcılığa 15 Ağustos'a kadar izin verilmeyecek, yasağa uymayanlara idari para cezası uygulanacak.

15 Ağustos'a kadar sürecek olan yasak kapsamında yetiştiricilik ve deniz balıkları hariç, diğer iç su balıklarının her ne suretle olursa olsun avlanması, satışı ve nakli yasaklandı. Yetkililer, bu yasağın hem su ürünlerinin sürdürülebilirliği hem de balık türlerinin üreme dönemini korumak amacıyla uygulandığını belirtti.

TİCARİ VE AMATÖR AVCILIK FAALİYETLERİNE SINIRLAMA

Av yasağı, "6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ" (Tebliğ No: 2024/20) ve "6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ" (Tebliğ No: 2024/21) kapsamında uygulanacak.

Tebliğlere göre, iç sularda 15 Mayıs- 15 Ağustos tarihleri arasında sazangiller, kadife, şiraz ve yayın balığı avlanması tamamen yasak.

BALIKÇI KAYIKLARI KARAYA ÇEKİLECEK

Yasağın geçerli olduğu tarihler arasında tüm balıkçı kayıklarının karaya çekilmesi zorunlu. Ayrıca, balıkçı teknelerinde ya da kıyıda avcılık malzemelerinin bulundurulması da yasaklandı.

Av yasağının başlamasıyla birlikte, yasağın başlamasından önce avlanmış balıklar için en geç üç gün içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine stok tespiti yaptırılması zorunlu. Tespiti yapılmamış balıkların taşınması ve satışı da yasak. Stok tespiti yapılmış ürünlerin satışı için stok tespit belgesi bulundurulması gerekiyor. Bu ürünlerin ise en fazla 7 gün içinde satılması veya işlenmesi şartı var.

Muş ve Bulanık uyarıldı! Muş ve Bulanık uyarıldı!

YASAĞA UYMAYANLARA CEZA

Yasağa uymayıp bu tarihler arasında avlanma yapan ya da su ürünleri satan kişi ve işletmeler hakkında, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında cezai işlem uygulanacak.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: KAÇAK AVCILIĞI BİLDİRİN

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tüm balıkçıları ve vatandaşları av yasağına uymaları konusunda uyararak, yasa dışı avcılık faaliyetlerine karşı duyarlılık çağrısı yaptı. Kaçak avcılık faaliyetlerinin Jandarma, Emniyet, Zabıta ya da İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne bildirilmesi, su ürünlerinin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, avlanma yasağı döneminde yasaklara aykırı davrananlara idari para cezası uygulanacağı konusunda uyarılarda bulunarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Avlanma yasağı süresince amatör ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yasaktır. Yasak süresince yetiştiricilik ve deniz balıkları hariç, diğer iç su balıklarının her ne suretle olursa olsun avlanması, satışı ve nakli yasaktır. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli personel ile kolluk kuvvetleri avlanma yasağı döneminde, kanun ve yönetmeliklerdeki yasak, sınırlama ve yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası uygulayacaktır. Bu dönem içerisinde koruma ve kontrol faaliyetlerimizin daha etkin ve yaygın olarak yapılabilmesi duyarlı vatandaşlarımızın işbirliği ile mümkün olacaktır. Bu işbirliğini sağlamak için vatandaşlarımız su ürünleri av yasağı süresince 241 16 16 – 241 17 17 no'lu İl Müdürlüğümüz telefonları ile 112 ihbar hattına bildirimde bulunabilirler.

“DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDECEK”

İlimiz su ürünleri avlak sahalarında İl Müdürlüğümüz su ürünleri denetim ekipleri tarafından yürütülmekte olan kontrol faaliyetleri av yasağı süresince artarak devam edecektir. Ticari ve amatör su ürünleri avcılığı yapan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için su ürünleri av yasaklarına uymaları hem kendi menfaatleri hem de su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır” denildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ