HABER49- Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muş İl Afet ve Acil Müdürlüğü ve Muş Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından Muş’ta otel işletmeciliği yapanlar için yangın ve afet konulu seminer düzenlendi.

21 Ocak’ta Bolu Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangından sonra ülke genelinde otellerde yangın güvenlik tedbirleri artırıldı.

Muş İl Kültür ve Turizm Toplantı Salonu’nda yaklaşık 30 otel işletmecisinin katıldığı seminerde, otellerde yangın güvenlik önlemlerinin artırılması ve güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

“OTELLERDEKİ EKSİK VE FAZLALIKLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Muş İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, “Bugünkü toplantımızın asıl amacı otellerde bulunan eksik veya fazla ne varsa birlikte münazara edeceğiz ve inşallah birlikte sorunları çözeceğiz. Oteller konusunda bütün kurumlarla beraber elimizden ne geliyorsa herkes elini taşın altına koyarak yapıyoruz. Bundan 10 yıl önce Muş'un ekonomisi ve şimdiki ekonomisi arasında büyük bir fark var” şeklinde konuştu.

Muş Valisi Çakır'dan Kadir Gecesi mesajı Muş Valisi Çakır'dan Kadir Gecesi mesajı
“BİNALARI YANGINDAN KORUNMA YÖNETMELİĞİNE GÖRE DENETLİYORUZ”

Otellerde eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Muş İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ahmet Daştemir, “Biz de AFAD olarak itfaiye ve diğer kurum ve kuruluşlarla beraber birtakım çalışmalar yapıyoruz. Burada hassas olan noktalar var. Sağlık merkezleri, oteller, Milli Eğitim’e bağlı okullar ve yurtlara komisyonlar vasıtasıyla sürekli denetimler yapıyoruz. Denetimi yaparken, bizim elimizde mevzuatımız var. Özellikle iki mevzuatımız var, bunlardan kaçamazsınız. Bunların hükümlerini yerine getirmek zorundasınız. Birincisi, Sivil Savunma Kanunu, ikincisi ise binaları yangından koruma yönetmeliği. İşletmeyi siz açarken biz de denetimi yaptığımızda binaları yangından koruma yönetmeliğine göre denetliyoruz. Sizler de otelinizi, işletmenizi faaliyete koyarken bu yönetmelik hükümlerine bakarak, bu yönetmeliğe göre işletmenize gerekli önlemleri alacaksınız. Denetime gelen personele türlü evrakı vermek zorundasınız. Denetimde çıkan eksikleri bir ay içinde tamamlamak zorundasınız. Yangın alarm sistemleri, acil ikaz ve yönlendirmeleri, alanlara göre sulama sistemleri, yangın çıkış kapıları, yangın kaçış merdivenleri, yangın dolapları, acil anons sistemleri olması lazım. Yön tabelalarınız olması lazım. Biliyorsunuz ki yangın çıktığında duman yukarıya doğru gidiyor, yön tabelasını yukarıya koyduğunuz zaman aşağıda yön tabelanız yoksa çıkış yapamıyor. Onun için yön tabelası yukarıda olduğu gibi aşağıda da olmalı” dedi.

“BAZEN YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI İTFAİYE ARACINA BEDELDİR”

Muş Belediyesi İtfaiye Müdürü Anıl Orbay da şunları söyledi:

“Yangın başlamadan önlemi alınır ya da başlangıç aşamasında söndürülür. Bazen bir yangın söndürme cihazı, bizim için bir itfaiye aracına bedeldir. Çünkü yangın başladığı anda siz bir yangın söndürme cihazının pimini çekip, yangına anında müdahale ederseniz koca bir itfaiye kamyonuna gerek kalmaz. Yangın başladığı yerde biter. Onun için yangından önce önlem mutlaka olmalı. Yangınsız ve afetsiz günler diliyorum.”

https://youtu.be/nJDxY_VAf0w