
“Eğlence kutusu” olarak bilinen tüplü televizyonlar, kolay bozulup kırılmadığı için kırsalda yaşayanlar tarafından tercih edilse de kullanım ömrünün sonuna yaklaşıyor.

Birçok teknolojik değişime uğrayarak günümüze gelen ve eğlence kutusu olarak bilinen televizyon; vatandaşların haber almak, film izlemek, müzik dinlemek için kullandığı cihazların başında geliyor.

Muş’ta Eski Hal bölgesinde televizyon tamiri yapan İsmail Havuz, tüplü televizyonların artık günümüzde süs eşyası olarak kullanıldığını söyledi. Tüplü televizyonların sağlamlığından dolayı kırsal kesimde daha çok tercih edildiğini belirten Havuz, şöyle konuştu:
“Tüplü televizyonları genelde kırsalda yaşayanlar, durumu olmayanlar veya babasından dedesinden kalanlar yaptırıp antika niyetine saklıyorlar. Bu televizyonları tamir eden çok arkadaşımız vardı, çoğu vefat etti veya bu işi bıraktı. Şu an tüplü televizyonları Muş’ta yapan ben tek varım. Burada kırsallarda yaşayanlar ve maddi durumu olmayanlar gelip yaptırıyorlar. Hatta az önce bir müşterim geldi, diyor ki ‘İllaki yap’. Biz de onun malzemesini bulacağız ki yapabilelim. Yani bu televizyonları kullanan çok az insan var. Genelde hayvancılıkla uğraşan ve kalabalık aileler kullanır. Maddi durumu olmayanlar genelde tüplü televizyonları yaptırıyorlar. Bunların onarımı yeni model televizyonlara göre daha az maliyetli oluyor, kullanışlı, kolay bozulup kırılmaz. Kalabalık aileler için idealdir çünkü yeni model televizyonlar daha ince ve hassas olduğu için çabuk kırılıyor. Bunlar kolay kırılmaz, daha dayanıklı oluyor. Masrafı da yeni model televizyonlar kadar çok değil daha maliyetli olduğu için yaptırıyorlar.”

Tüplü televizyonların yakın zamanda tarihe karışacağının altını çizen Havuz, “Bu tüplü televizyonları en fazla üç yıl sonra yapan olmaz herhalde. Çünkü malzemesi üretilmediği için biz de eski olanlardan bulup yapıyoruz. Malzeme tükenince yapan da olamaz. Muş’ta zaten benden başka kimse yapmıyor. Diğer illerde de aynı şekil tamir eden bir iki kişi ya var ya da yok. Yeni model televizyonların malzemesi de artık zor bulunmaya başladı. En fazla üç yıla kadar sürer bu meslek diye düşünüyorum. Nostaljik olduğu için insanlar süs niyetine evinin bir köşesine bırakıyorlar. Geçenlerde bir müşterim eski teypleri sordu, yok çünkü bulunmuyor. Artık bu televizyonlar da öyle olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



