HABER49- Muş’ta son yıllarda hızla çoğalmaya başlayan kafeler çayın tadını kaçırmaya başladı. Kahvelerde 7 TL’ye satılan bir bardak çay bazı kafelerde 50 TL’ ye satılıyor. Vatandaşlar ise duruma tepkili…

Muş’ta, son yıllarda işsizlik oranı ile paralel olarak sayısı artan kahvehanelere bu kez de sayısı artan kafeler eklendi. Kafelerde satılan çayın parası, çayın keyfini günden güne kaçırmaya başladı. Muş’ta, alım gücünün düşmesine karşılık, hayat pahalılığı satılan çayın fiyatını artırmayı sürdürüyor.

Kentin birçok yerindeki kahvehane ve kafelerde satılan çayın fiyatı en düşük 7 lira olurken, en yüksek fiyatı ise 50 liraya kadar çıkıyor. Çay keyfi yapmak isteyenlerin keyfini kaçıran çay fiyatları, her yıl katlanarak yükselirken, kafelerde çay ile birlikte satılan hazır su fiyatı da çay ile paralel olarak artıyor.

Muş’ta günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan çay, yükselen maliyetlere rağmen tüketilmeye devam ediyor. www.haber49.net olarak sokak röportajlarında Muş halkının çay tüketimi ve fiyatlara bakışını sorduk. Vatandaşların ortak görüşü ise fiyatı ne kadar artarsa artsın çayın vazgeçilmez bir alışkanlık olduğu yönünde.

“MUŞ’TA ÇAY TÜKETİMİ ÇOK AŞIRI”

Muş’un çay kültürünün yoğunluğuna dikkat çeken İrfan Yıldırım, “Bizim memleket malum soğuk bir memleket. Aşırı derecede bir çay tüketim kültürü var burada. Kış mevsiminde kahvehaneler de çok yoğun oluyor. Çay fiyatlarının yükselişe geçmesi böylesi bir dönemde bana normal geliyor çünkü enflasyon yüksek” ifadelerini kullandı.

“ÇAY MUŞ’UN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR”

Kürt kültüründe çayın vazgeçilmez bir yere sahip olduğunu belirten Ömer Biyan ise, “Kürtler çay içmeden duramıyor. Bu durum Muş için de geçerli. Çok çay tüketiyoruz. Evet, fiyatlar yüksek fakat kültürümüz fiyat tanımıyor çay konusunda. Pahalı olmasına rağmen içiyoruz” dedi.

Çayın hayatında vazgeçilmez olduğunu söyleyen Muhammed Aydemir, “Çay olmadan yaşayamam. Fiyatlar çok yüksek olsa da mecbur içiyoruz. Tüketim alışkanlığım fiyatlar konusunda düşmedi, içmeye devam edeceğim. Çayı çok seviyorum” diye konuştu.

Çayın Kürt kültüründeki yerini vurgulayan Kadir Güzel şu ifadeleri kullandı: “Çay bizim kültürümüzde olan bir şey. Kürt olduğumuz için çay vazgeçilmezimiz. Muş’ta çok pahalıya satıldığını düşünmüyorum. Kafelerde biraz pahalı, o da günümüz koşullarında normal bir durum.”

“FİYATLAR ARTSA DA TÜKETİM AZALMAYACAK”

Fiyatların artmasına rağmen çay tüketiminin azalmayacağını düşünen Enes Ensar, “Çay Muş halkı için vazgeçilmez bir unsur. Fiyatlar ne kadar artarsa artsın, tüketimin azalacağını düşünmüyorum.” ifadesinde bulundu.

Çayın Muş’ta her zaman tüketileceğini ifade eden Delil Akdemir ise, “Muş’ta çay tüketimi çok fazla. Fiyatlar ne kadar artsa da biz içmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Yağmur Cin