HABER49- Muş’un Varto ilçesinde 2021 yılında başlatılan ve çocuklarda önlenebilir körlüğü hedefleyen “Aydınlık Bir Yaşam” projesi, uluslararası boyuta taşındı. Türkiye ve Gürcistan, çocuklarda artan miyopi oranlarına karşı güçlerini birleştirdi.
“Aydınlık Bir Yaşam” projesi kapsamında 17-22 Aralık 2024 tarihleri arasında Gürcistan’ın Batum şehrinde iki okulda gerçekleştirilen göz taramalarında 217 çocuğun göz sağlığı incelendi.
Proje, Miyopi Akademisi koordinasyonunda Türk Kızılayı, üniversiteler ve uzman ekiplerin iş birliğiyle yürütülüyor. Göz taramaları sırasında kullanılan yenilikçi cihazlarla, yapay ışık ve miyopi arasındaki bağlantıyı araştırmaya yönelik bilimsel veriler elde ediliyor.
Şubat 2025’te Hatay’da devam edecek olan çalışmalar, 24 bin 400 çocuğa ulaşan ulusal başarıyı uluslararası düzeye taşımayı hedefliyor.
“TÜRKİYE’DE İLK ULUSLARARASI KONFERANSA EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”
Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Optisyen Aykut Çağlı, “Çocuklarımızın göz sağlığı için hem saha çalışmalarımızı hem de akademik araştırmalarımızı sürdürüyoruz. 2025’in ikinci çeyreğinde Türkiye’de ilk uluslararası miyopi konferansına ev sahipliği yapacağız” dedi.
Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Optisyen Aykut Çağlı, çalışmaların çocukların göz sağlığını korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Minik gözleden kendimizi sorumlu hissediyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe sahip olması için bilimsel çalışmalarımızı ve saha faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Proje, sadece çocukların göz sağlığını iyileştirmek ile kalmıyor; aynı zamanda bilimsel çalışmalarla miyopi salgınına karşı küresel farkındalık yaratmayı hedefliyor. Türkiye-Gürcistan işbirliği ile başlayan bu süreç, diğer ülkelerin katılımıyla daha geniş bir uluslararası etkiye dönüşmeyi amaçlıyor.”