HABER49- Muş'ta 2026 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Avni Çakır başkanlığında geniş bir katılımla yapıldı. Toplantıya ilçe kaymakamları, belediye başkanları, bölge müdürleri ve tüm kamu kurumlarının yöneticileri iştirak etti.
İl genelinde yürütülen kamu yatırımlarının ele alındığı toplantıda, 2025 yılı içerisinde planlanan 416 kamu projesinden 317’sinin tamamlandığı açıklandı. Toplantıda ayrıca, toplam bedeli 27 milyar 990 milyon 464 bin TL olan yatırım programı kapsamında bugüne kadar yapılan harcamalar ve gerçekleşme oranları değerlendirildi.

Toplantıda, devam eden projelerin ilerleyişi, yatırımların nakdi ve fiziki gerçekleşme oranları ile kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi konuları da masaya yatırıldı.

“KAMU YATIRIMLARI KALKINMANIN TEMEL DİNAMİKLERİNDENDİR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Avni Çakır, kamu yatırımlarının il için taşıdığı öneme dikkat çekerek şunları söyledi:
“İlimiz genelinde yürütülen kamu yatırımları, malumunuz olduğu üzere ilin sosyoekonomik kalkınmasının temel dinamiklerinden birisini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, 2026 yılında planlanan hedeflerin zamanında, etkin ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi; kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu süreçte kamu yöneticilerimizin devletimize ve milletimize karşı taşıdığı sorumluluklar büyük bir önem arz etmektedir. Kaynakların rasyonel kullanımı, yatırımların izlenmesi ve ortaya çıkabilecek sorunların gecikmeksizin çözüme kavuşturulması, kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini doğrudan etkilemektedir. Bu çerçevede gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantıları; kamu kurum ve kuruluşları arasında eşgüdümün sağlanmasına, yatırımların mevcut durumlarının değerlendirilmesine ve uygulama aşamasında ortaya çıkan sorunlara hızlı ve kalıcı çözümler üretilmesine önemli katkılar sunmaktadır.”

“2025 YILINDA 416 PROJE PLANLANDI”
Vali Çakır, konuşmasının devamında il genelinde yürütülen kamu projelerine ilişkin sayısal verileri paylaştı.
Çakır, “Toplantımızın, ilimizde yürütülen yatırımların daha sağlıklı ilerlemesine ve belirlenen hedeflere ulaşmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Bu doğrultuda ilimizde yürütülen kamu projeleri ile alakalı özet bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. 2025 yılı içerisinde toplam 416 proje planlanmıştır. Bu projelerimizden tamamlanan proje sayısı 317, devam eden proje sayısı 72’dir. İhale aşamasında 4 projemiz bulunmakta olup, başlanmayan proje sayısı 11, tasfiye edilen proje sayımız ise 12’dir” bilgisini verdi.

“YATIRIMLARDA %83 FİZİKİ GERÇEKLEŞME SAĞLANDI”
Yatırımların mali boyutuna da değinen Vali Çakır, gerçekleşme oranlarını paylaştı. Çakır, şunları söyledi:
“Yatırım programımızda yer alan projelerin toplam bedeli 27.990.641.437 Türk lirası olup, yıllara sari olan bu projelerin önceki yıllar harcaması 5.877.725.239 TL’dir. Yatırım projelerinin 2025 yılında kullanmış oldukları ödenek 5.461.363.245 Türk lirasıdır. Genel toplama baktığımızda ise yatırımlarımız için 10.768.093.949 TL’lik bir harcama yapılarak %37’lik bir nakdi gerçekleşme, %83’lük bir fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu veriler, ilimiz için önemli bir potansiyeli ve aynı zamanda büyük bir sorumluluğu beraberinde getirmektedir.”

“PROJELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON ÇOK ÖNEMLİ”
Toplantının son bölümünde devam eden projelere ilişkin kararlılık mesajı veren Vali Çakır, kurumlar arası iş birliğinin önemine vurgu yaptı.
Çakır, “Hep birlikte bu yatırımların en etkin şekilde hayata geçirilmesi için kararlılıkla bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle devam eden projelerin hızla hayata geçirilmesi noktasında kurumlarımız arasındaki güçlü koordinasyon ve iletişimin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Sahadaki uygulamaları yakından takip ederek ve kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanarak projelerimizin en kısa sürede faaliyete geçmesini sağlamak hepimizin öncelikli hedefidir. Bu duygu ve düşüncelerle toplantımızın ilimiz için hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyor, her birinize çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum" dedi.






