HABER49- Muş’ta hava sıcaklıkları 30 derecenin üzerine çıkmasına rağmen vatandaşlar sıcak çay tüketmekten vazgeçmiyor. www.haber49.net ekibi olarak Muş sokaklarına indik ve vatandaşlara yaz sıcağında neden sıcak çay tercih ettiklerini sorduk. Aldığımız yanıtlar, şehirde çayın yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültürel bir unsur olduğunu gösterdi.
Muş’ta çay tüketimi, sıcak hava koşullarına rağmen azalmıyor. Türkiye’nin birçok yerinde yaz aylarında soğuk içecekler tercih edilirken, Muş’ta vatandaşlar sıcak çaydan vazgeçmiyor. Şehirde neredeyse her evde ve iş yerinde çay demlikleri eksik olmazken, sıcak çay kültürel bir alışkanlık olarak yaz-kış tüketilmeye devam ediyor.
www.haber49.net'e konuşan Muşlu vatandaşların yanıtları şöyle:
“ÇAY İÇE İÇE ÇAY OLDUK”
Emin Saygın, çayın hayatının vazgeçilmezi olduğunu belirterek, “Çay içe içe çay olduk. Çay içmezsek olmaz. Çay içe içe çok sıcakladım ama yine de içiyorum” dedi. Saygın’a göre, çay tüketimi bir alışkanlığın ötesine geçmiş durumda.
“ÇAY, KÜLTÜREL MİRASIMIZIN BİR PARÇASI”
Vedat Avcı, Muşlulara özel çay manisini söyleyerek, çayın doğu kültürünün önemli bir mirası olduğunu şu sözlerle anlattı:
“Bizim için soğuk sıcak fark etmez. Yeter ki çay olsun. Genellikle doğu tarafında çay çok fazla tüketilir. Soğuk içecekler yerine kültürel mirasımızdan biri olan çayı tercih ederiz. Çay gibi yaşanır günler, kah açık kah demli. Muşlular çayı çok sever, bazen açık bazen de demli.”
“ÇAY İÇMEK BİZDE ADETTİR”
Muşlu vatandaşlar, çayın yalnızca serinletici değil, aynı zamanda bir gelenek olduğunu ifade ediyor. Emin Altın, şehirde sıcak havanın etkisine karşı çayın tercih edildiğini belirterek, “Muş çok sıcak, sıcak havanın hararetini de sıcak çay alır. Ayrıca çay içmek bizde artık adettir. Bol bol içeriz. Sıcak havada soğuk içecek aramıyoruz. Çay yoksa karpuz yeriz” diye konuştu.
“MİSAFİRLERİ ÇAYSIZ GÖNDERMEYİZ”
Muş’ta yaz sıcaklarına rağmen çay içme geleneği yalnızca bireysel tercihlerle sınırlı kalmıyor. Musa Polat, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde çayın önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Polat, “Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi çayı sever. Muşlu vatandaşlar da sıcak havada çay, karpuz, kavun tüketir. Hava ne kadar sıcak olsa da çay içeriz. Biz çok misafirperver bir toplumuz. Gelen misafirleri yemeksiz, çaysız göndermeyiz. Batı’da yaşam ayrı ama Doğu çok başka. Vatan bir, devlet bir, bayrak bir” ifadelerini kullandı.
“ÇAY HARARETİ ALIR”
Vahadettin Demir ise sıcak havada harareti alanın çay olduğunu savunarak şöyle konuştu:
“Çay harareti alıyor. Çok sıcak olsa da çayımız eksik olmaz. Soğuk içecek aramıyoruz. Her an çay içebiliriz. Çay yoksa dağ suyu, orijinal çeşmeden su içerim. Sıcak havalarda başka da soğuk bir şey içmem.”
“SOĞUK İÇECEK TERCİH EDECEK OLURSAK BİLE SOĞUK ÇAY İÇERİZ”
Muşlu vatandaşların sıcak havalarda dahi koyu çay tüketmeyi tercih etmeleri dikkat çekiyor.
Cihat Özbey, çayın kendisi için vazgeçilmez olduğunu şu sözlerle ifade etti:
“Biz yaz-kış demeden çay tüketiyoruz. Özellikle koyu çay iyi gider. Sıcak havada, bir sıcak çayı soğuk içeceklere değişmem. Çay içmediğimde başıma ağrılar giriyor.”
“SEVSEK DE SEVMESEK DE HER TÜRLÜ İÇERİZ”
Adnan Bulut da “Muş’ta çay içmek bir alışkanlık olmuş. Sevsek de sevmesek de her türlü içeriz. Aynı zamanda hararetimizi de alır. Artık sıcak havada çay içmeye o kadar çok alıştık ki etki etmiyor. Soğuk içecek tercih edecek olursak bile soğuk çay içeriz. Yine çay” sözleriyle Muş’ta çayın yerinin değişmeyeceğini vurguladı.