Muş

Muşlu uzman diyetisyen anlattı: Kahvenin faydaları ve zararları nelerdir? Ne kadar tüketilmeli?

HABER49-Son yıllarda Türkiye'de çayın ardından en fazla tüketilen içeceklerden biri haline gelen kahve, sağlık üzerindeki etkileriyle de dikkat çekiyor. Uzman diyetisyen Veysel Büyüközer, kahvenin sağlık üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini, doğru kahve tüketimiyle ilgili bilinmesi gerekenleri www.haber49.net okurları için anlattı.

Kahve, içerdiği yüksek antioksidanlar ve kafein oranıyla bilinirken, uzmanlar kahvenin doğru şekilde tüketildiğinde pek çok faydası sunduğunu belirtiyor.

Uzman diyetisyen Veysel Büyüközer, kahvenin beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini, yaşlanmayı önleyici etkileri olduğunu ve dopamin seviyelerini artırarak dikkati güçlendirdiğini vurguladı. Ayrıca kahvenin kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu etkiler yarattığını ve karaciğeri koruyarak karaciğer yağlanmasını engellediğini söyledi.

KAHVENİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELER?

Kahvenin paket halinin değil, öğütülmüş olanının sağlıklı olduğunu anlatan Büyüközer, şunları söyledi:

“Kahve, bilindiği üzere Türkiye’de son 10 yılda çaydan sonra en çok tüketilen içecek olarak görmekteyiz. Bu durumla ilgili de Muş’ta firma kafelerin açılmasıyla birlikte kahve tüketimi artmış durumda. Bu kadar tüketilen kahvenin sağlık üzerindeki etkilerinden halkı bilinçlendirmek istiyorum. Kahvenin en çok bilinen ilk özelliği antioksidan olması ve kafein oranının yüksek olmasıdır. Tabii kahve tüketiminden bahsetmişken öğütülmüş kahvelerdir. Kimyasal özelliğe sahip 2’si bir arada, 3’ü bir arada tarzı paketlerde satılan kahveler değil. Bunların kahve olmadığını bilmenizi isterim. Kahvenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine bakacak olursak eğer, kafein oranı yüksek. Yani beyin onarıcı etkisi yüksek. Beyin fonksiyonlarında yaşlanmayı önleyici etkisi yüksek. Dopamin seviyelerini yükselttiğinden dolayı dikkati arttırır. Bunun yanında kardiyovasküler hastalıkları için iyi bir kaynak. İyi bir yağ yakıcı olduğu bilinir. Ancak bu yağ yakıcı özelliği sadece kahve içerek yağ yakılmaz. Egzersizlerle beraber enerji metabolizması katılımında ciddi destek verir. Kahve aynı zamanda karaciğeri de korur. Karaciğer yağlanmasında etkili. Siroz hastalarının tüketiminde kullanıldığı bilinmekte. Siroza yakalanma riskini düşürür. Kahve ile ilgili yapılan bazı çalışmalar var.”

“DÜZENLİ KAHVE TÜKETMEK BİRÇOK HASTALIĞA ENGEL”

Doğru kahve tüketiminin birçok hastalığa iyi geldiğini kaydeden Büyüközer, “Düzenli kahve tüketen insanların diyabete yüzde 30 daha az yakalandığı bilinmekte. Alzheimer, demans ya da parkinson gibi hastalıklara yüzde 40 daha az yakalandığı görülmekte. Bu araştırmaların ulaştığı verilerde ciddi oranlardır” dedi.

“KAHVE TÜKETİMİNİN FAZLA OLMASI SAĞLIĞA ZARARLI”

Kahvenin faydaları kadar fazla tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu bildiren Büyüközer, şöyle devam etti:

“Kahve her ne kadar faydalı bir içecek olsa da tüketimine dikkat edilmesi gereklidir. Bazı hasta gruplarında, özellikle bağırsak iltihabı olan kişilerde diyare sebep olduğu için kahve tüketimini kısıtlamaları gerekli. Aynı zamanda gebelerin kahve tüketimine dikkat etmeleri gerekli. Yapılan bir araştırmada, çok kahve tüketen gebelerin düşük kilolu çocuk doğurmada öncü olduğu belirlenmiş. Bunun yanında emziren annelerin de kahve tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Unutmasınlar ki kafein sütten çocuğa geçmekte. Bir çocuk için kafeinin ne kadar sağlıklı olup olmayacağı konusunda uzman görüşü alınması gerekli. Mide rahatsızlığı olan, gastrit, reflü gibi hastalığı olanların da dikkat etmesi gerekli.”

“UYUMADAN ÖNCE KAFEİN KESİLMELİ”


Uyumadan önce kahvenin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Büyüközer, “Uyumadan önce kahve tüketimi sağlıklı bireyler için de hastalar için de uygun değildir. Uyumadan en az 6 saat önce kafein tüketimini kesmek gerekli. Düzenli ve doğru uyumak için bu gereklidir” diye konuştu.

GÜNLÜK KAHVE TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

Kahvenin kafein oranından bahseden Büyüközer, kahve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

“Sağlıklı bir yetişkinin günlük kahve tüketim oranının 400 miligramı geçmemelidir. Tabİi bu durum kişiden kişiye değişebilir ancak ortalama 400 miligramı geçmemelidir. Filtre kahvenin ortalama 200 miliminde 150 milyon kafein, Türk kahvesinde 80 milyarlık kafein var. Unutmasınlar ki bahsettiğimiz sağlık kriterleri, dozajı geçtiğimiz zaman bu sefer de tam tersi kişi için sağlıksız bir durum oluşturabilir. Fazla kahve tüketen bireylerde genellikle anksiyete, panik atak, depresyon, kaygı, stres bozukluğu gibi durumlara yol açmaktadır. Kahveyi özellikle gençler çok tüketiyor. Sınav hazırlığındaki gençler için konuşacak olursak, çalışma sırasında fazla kahve tüketimi ile verimli bir çalışma temposu yakalamak isteyebilirler. Ancak bu çok yanlış bir algı. Çünkü daha sonraki süreçte daha büyük sorunlar yaşayabilirler. Bu yüzden doğru kahve oranını kendilerini rahatsız etmeyecek seviyede içebilirler. Son olarak kahvenin bir diüretik olduğunu hatta çaydan 3-4 kat daha fazla diüretik bir ürün olduğunu bilmek gerekir. Diüretik bir ürün de vücuttan genel olarak magnezyum ve demir gibi vitaminlerin eksilmesine sebep olabilir. Bununla ilgili de kadınların özellikle dikkat etmelerini öneriyorum. Kahve sağlıklıdır, ancak doğru oranda tüketilmelidir.”