HABER49- Muş’ta 17 yıldır elektronik sektöründe hizmet veren Mehmet Ertan, telefon bataryalarının şişme nedenlerini ve dikkat edilmesi gerekenleri Haber49 okurlarıyla paylaştı.

Muş’ta telefon işletmeciliği yapan Mehmet Ertan, telefon bataryalarının şişmesindeki ilk nedeni şöyle açıkladı:

“İlk olarak telefon eskidiği zaman, lilium ve lityum bataryaların belli bir ömrü vardır. 2-3 sene içerisinde artık 2 bine yakın devir aldığı için, 2 bine yakın şarj aldığı için içerisindeki kömür oranı minimuma düşer ve artık şişmeye başlar. Kısa vadede ise telefonunuzu yüzde 20’nin üzerindeyken şarja takma ve yüzde 100 olmasına rağmen şarjda takılı bırakmak bataryayı şişirir ve hatta patlatabilir. Telefon akşam şarja takılıp sabaha kadar şarjda kalıyor. O telefon yanıp patlayabilir. Telefon bataryası nedeniyle evlerde çıkan yangınları haberlerde görüyoruz. Bunlar şarjda uzun süre bırakmaktan kaynaklanıyor.”

Whatsapp Image 2025 03 20 At 16.50.49 (1)

“TELEFONLARINIZI ŞARJ OLURKEN KULLANMAYIN!”

İnsan sağlığına etki eden ikinci bir hatalı kullanımdan bahseden Ertan, şunları söyledi:

“İkinci olarak, hassas bir şekilde dikkat edilmesi gereken önemli başka bir durum daha var. Bu durum insan sağlığına bile etki eden bir durum. Telefonlarınızı şarjdayken kullanmayın! Şarjdayken kullandığınız zaman elektrik akımını tüm vücudunuza yaymış olursunuz. Aynı zamanda bataryaların şişmesinde de ikinci bir nedendir.”

“YAN SANAYİ, BATARYAYI ŞİŞİRİR”

Batarya şişmelerinde, şarj aletlerinin önemli bir rol oynadığını belirten Ertan, “Bir diğer sebep yan sanayi şarj aletleri kullanmaktır. Yan sanayi şarj aletlerini kullandığınız zaman elektrik akımı düzgün akım vermediği için bataryanın şişmesine neden olur. Telefonun her türlü ısınması bataryanın şişmesine neden olur” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2025 03 20 At 16.50.45 (1)

“DOĞAYI DEĞİL GERİ DÖNÜŞÜMÜ KULLANIN!”

Atık batarya ve pillerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zarara da değinen Ertan, “Değinmek istediğim önemli bir nokta daha var. Kullanmadığınız batarya ve pilleri ne olursa olsun lütfen geri dönüşüme atalım, toprağa veya çöplere atmayalım. Bunu toprağa attığımız zaman bir pilin toprakta eriyip yok olması bin yılı aşkın bir süre alıyor. Ve bu bin yıllık süreçte içtiğimiz suya bile karışıyor. Hatta gebe bir kadın bu sudan içerse çocuğunun sakat doğma noktasında bile bilimsel tespitler vardır. Muş halkından ve hatta tüm Türkiye halkından bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi’nden uluslararası başarı Muş Alparslan Üniversitesi’nden uluslararası başarı

“BATARYA DEĞİŞTİRİLİRKEN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR”

Batarya değiştirdiği esnada kendisinin tehlikeli bir durumla karşılaşmadığını ancak şahit olduğu bir olayı anlatan Ertan, şunları söyledi:

“Ben şahsen böyle bir durumla karşılaşmadım. Ancak Muş’ta bir telefoncu arkadaş, bataryayı değiştirirken şarja kapılıp bataryayı yaktı ve kısa süreli bir alev aldı. Çok şükür hemen söndürdü. Batarya dikkatli bir şekilde sökülmediği takdirde o an yanma da olabilir, yangın da olabilir. Bunlar da sıkıntılı durumlardır. Bu yanmalar telefona zarar verir. Sonucunda da hatayı yapan masrafı karşılar. Telefonun yanmasının nedeni bensem ben karşılarım. Bahsettiğim telefoncu da hatalıydı ve müşterisinin zararını da karşıladı hatta müşteriye yeni bir cihaz verdi. Bizim memlekette hiçbir telefoncu müşterisini mağdur etmez, etmemiştir de.”

Whatsapp Image 2025 03 20 At 16.50.44

“GÜVENMEDİĞİNİZ YERE TELEFON EMANET ETMEYİN”

Ertan, son olarak telefon tamiri için güvenilir yerlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Telefonlar kişisel yaşamımızı yansıttığı için, telefonunuzu güvenmediğiniz bir yere emanet etmeyin” diye konuştu.

Muhabir: HARUN SEÇKİN