Muş

Muş’a bir destek de İTÜ’den: Yemen türküsü Elazığ’a tescil edilemez

HABER49- Muş’a ait ‘Yemen türküsü’ ile ilgili tartışmalara bir destek de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) geldi. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan Prof. Dr. Songül Karahasanoğlu, türkünün Elazığ’a tescil edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Yemen türküsünün hangi yöreye ait olduğuna dair tartışmalara bir yenisi eklenmiş; Elazığlı müzisyen, araştırmacı ve yazar Aygün Çam, türkünün aslında Elazığ'a ait olduğunu öne sürerek, bu konuda resmi tescil başvurusunda bulunmuştu.

Çam'ın iddiasına göre, türkünün sözlerinde geçen “burası Muş’tur" ifadesi aslında “burası Huş’tur" şeklindedir ve bu nedenle türkü Elazığ'ın Harput yöresine aittir.

“KÜLTÜREL MİRAS DOĞRU ŞEKİLDE KORUNMALI”

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'ndan Prof. Dr. Songül Karahasanoğlu ise türkünün Muş'a ait olduğunu savunarak, kültürel mirasın doğru şekilde korunması gerektiğini vurguladı.

“YEMEN TÜRKÜSÜ MUŞ’A AİTTİR’

“Yaklaşık 20 yıl önce birisi bir kuyuya bir taş attı diyen Karahasanoğlu, “Muş türküsü ilk kez kayıt altına alınıp notaya alındığı zaman Muş’ta yapılmıştı. Yaklaşık 20 yıl önce birisi bir kuyuya bir taş attı ve ses solarak güzel geldi. İlk kez tespit edilip kayda geçilmesi Muş’tandır ve Muş olarak söylenmiştir. İcracı yerel bir sanatçı olan Düriye Keskin’dir. Düriye Keskin, bunu Muş olarak söylemiştir. Sadece bu türkünün sözüne baktığınızda savaşa giden insanların yaktığı şeyler değildir. Şivan’dan söz ediyor, redif alanlarının kurulmasından söz ediyor. Bunun Yemen’de yakılmasının imkanı var mı? Ben tescil edilmesinin mümkün olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.