HABER49- Muş Valisi Avni Çakır, Vali Yardımcısı Cihat Abukan, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mehmet Kabak ve beraberindekiler Muş’ta yapımı devam 500 yataklı yeni Devlet Hastanesinin inşaat alanında incelemelerde bulunarak, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Sağlık alanında yapılan yatırımların önemine dikkati çeken Vali Çakır, bölgenin önemli bir eksiğinin giderileceğini vurguladı.
Muş-Bitlis karayolu üzerinde yapımı devam eden ve bir milyar 630 milyon liraya ihale edilen 500 yataklı Yeni Muş Devlet Hastanesi’nin 2025 yılında bitirilmesi hedefleniyor.
Toplamda 142 bin 500 metrekare açık alan üzerine kurulan 5 katlı Hastane inşaatında incelemelerde bulunan ve ilgililerden bilgi alan Vali Çakır, Muş için çok önemli bir yatırım olduğunu söyledi.
2022 yılında ihalesi yapılan inşaat bugün itibariyle fiziki gerçekleşmenin yüzde 40 civarında olduğunu hatırlatan Çakır, “İş teslimi 2025 yılı sonu gözüküyor. İnşallah ciddi bir aksilik olmazsa da süresinde iş teslim edilecek gibi gözüküyor.” dedi.
“BÖLGE HASTANESİ VASFINI DA ELDE ETMİŞ OLACAK”
Muş’taki sağlık sisteminin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak bir şekilde inşa edilerek planlanan yeni hastane binası hakkında bilgi veren Vali Çakır, “Bulunduğu konum da son derece müsait. Bu hastanemiz sadece Muş’a hitap etmeyecek. Aynı zamanda da bölge hastanesi vasfını da elde etmiş olacak. Ulaşım anlamında şu anki sahamızdan Bitlis yaklaşık 40 dakika, Bingöl bir saat civarında bir mesafede. Dolayısıyla hem Muş’umuza hem de bölgemize hizmet edecek.” ifadesinde bulundu.
“MUŞ’UN EKONOMİSİNE DE ÇOK CİDDİ ANLAMDA KATKI SUNACAK”
Hastanenin Kahramanmaraş depreminde yaşanan tecrübeleri de dikkate alınarak izolatör sistemiyle son derece depreme dayanıklı bir şekilde inşa edildiğini söyleyen Vali Çakır şöyle konuştu:
“Bu anlamda inşaatın zorluk sürecin de geride bırakmış bulunuyoruz. Çünkü zeminde yaklaşık 1,5 yıllık bir süreyi bulan ciddi çalışmalar gerçekleştirildi. Ve artık zemindeki bu çalışmaların nihayetlenmesiyle beraber de maşallah her gün böyle katı yükselir artık görmeye başlıyoruz.
Bir aksilik olmazsa 2025 yılı itibariyle Muş’umuz 500 yataklı devlet hastanesine kavuşmuş olacak. Muş devlet hastanesinin sadece sağlık hizmeti noktasında düşünmemek lazım. Tam anlamıyla devreye girdikten sonra Muş’un ekonomisine de çok ciddi anlamda katkı sunacak. Ön tahminlerimize göre 4 bin dolayında burada personel çalışacak. Dolayısıyla buradaki hizmet sektörüyle, yeme-içme sektörüyle, diğer ticaret sektörüyle yani Muş’a çok ciddi yeni ilave istihdam kaynakları da gelmiş olacak.”
“TİCARET VE HİZMET SEKTÖRÜNE DE ÇOK CİDDİ BİR KATKI SUNACAK”
Hastanenin aynı zamanda bölgemizin ticaret ve hizmet sektörüne de çok ciddi bir katkı sunacağını ifade eden Vali Çakır, “Hastanemiz, bunun yanı sıra şu an faal olmayan yeni bölümlerin devreye girmesi ve doktorların göreve başlamasıyla Eğitim Araştırma Hastanesine dönüştürülecek. Yani bu hastane bölgedeki hastalarımızın artık tamamıyla büyük oranda sağlıkla alakalı ihtiyaçlarını da karşılar hale gelecektir.” diye konuştu.
“MUŞ’TA İLK DEFA ÜÇÜNCÜ BASAMAK HASTANE HİZMETİNİN AÇILMASINI PLANLAMAKTAYIZ”
Muş İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mehmet Kabak ise, “Bu hastanemiz 500 yatak olarak planlanmaktadır. 387 odamız olacaktır. Burada 129 poliklinik odası, 2 anjiyo odası, 21 ameliyathanemiz, 2 lokal ameliyathane, 90 yoğun bakım yatağı olarak planlanmaktadır.
Yatak sayımız da 600’ün üzerine çıkmakla birlikte eğitim araştırma statüsünü kazanabilmesiyle birlikte Muş’ta ilk defa üçüncü basamak hastane hizmetinin açılmasını planlamaktayız. Tabii bu süreçler hastane açıldıktan sonra ilerler.” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞLARIMIZIN İL DIŞINA SEVKLERİ AZALACAK”
Kabak, “Üçüncü basamak hastane kazandıktan sonra daha özellikli yan dallarının olduğu, cerrahi branşların olduğu, daha detaylı ameliyathane işlemlerin yapıldığı bir kompleks hastane haline getirilmesi planlanmaktadır. Bu sebepten ötürü vatandaşlarımızın il dışına sevkleri azaltarak Muş ilinde tedavilerinin tamamlanmasını amaçlamaktayız.
Bakanlığı’mızın temel planı bu. Bakanlığımızın Muş ilindeki yatırımları tüm hızıyla devam etmekte olup, 500 yataklı hastane de bu yatırımların en büyüğü olma özelliğine sahiptir.” dedi.