
Muş Alparslan üniversitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen MAUN 60+ Tazelenme Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılış programı gerçekleştirildi.

Muş'ta farklı sebeplerden dolayı eğitimleri yarım kalan 60 yaş üzerindeki vatandaşlar, "60+ Tazelenme Üniversitesi" ile üniversite hayallerini gerçekleştirerek öğrenmenin yaşının olmadığının en güzel örneklerinden birini ortaya koyuyor. Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde sağlıklı ve başarılı yaşlanmayla birlikte kuşaklararası iletişimi sağlamak amacıyla kurulan "60+ Tazelenme Üniversitesi" 2. Yılında yeni öğrencilerle eğitim hayatına başladı.

Çocuk ve torunları yaşındakilerle aynı sıraları paylaşan 60 yaş ve üzeri 45 üniversiteli, haftanın 3 günü Sanat Terapi, Fiziksel Aktivite ve Egzersiz, Psikoloji, Ağrı ve Yaşam Felsefesi dersleri alıyor.

Muş Alparslan Üniversitesinde Araştırma Görevlisi Dr. Deniz Pamuk, “60+ Tazelenme Üniversitesi Muş’taki yaşlıların yaşam kalitelerinde, sağlık durumlarında iyileşmeye katkı sağlayacak bir projedir. Yaşlanma süreciyle görülme sıklığı artan rahatsızlıklara karşı da hem sosyalleşme hem öğrenme hem de gelişimi teşvik etmesi sebebiyle önleyici bir role sahiptir. Muş Alparslan Üniversitesi Gerontoloji Bölümü öğrencilerinin de aktif şekilde gönüllü olduğu bu projede ayrıca yaşlı ve genç kuşak bir araya gelmektedir ve öğrenme süreci kuşaklararası bir nitelik de kazanmaktadır” dedi.

Okumanın yaşı yoktur diyen İhsan Aykın, “buraya gelip bir şeyler öğrenmeye geldik. Amacımız ders görüp bir şeyler öğrenmek, 69 yaşındayım ve yaşıtlarımın da gelip okumalarını istiyorum, okumanın yaşı yok. Biz okumadık pişmanız gençler okusunlar” ifadelerini kullandı.

Gençler 80, 90 veya 100 yaşına gelseler de yine de okusunlar diyen Nüsrettin Tosun, “70 yaşındayım, geçen sene de geldim çok güzel bilgiler ediniyoruz. Gençler mutlu olsunlar, kardeşçe yaşasınlar, birlik ve beraberlikleri olsun. Okumanın yaşı yoktur! 80, 90 veya 100 yaşına gelseler de yine de okusunlar” diye konuştu.

15 yaşında evlendiğini ve okuyamadığını içinde bir uhde olarak kaldığını söyleyen Hamiyet Sadık ise, “Çok güzel bir aktivite bizim için, ben 15 yaşında evlendim çok okumak istedim ama yapamadım ve hep içimde bir uhde olarak kaldı. Bugün sanki yeni okula başlamış gibi hissettim bu imkanı sunan herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.





