Muş Şeker fabrikası satılmasın

Temelini Erbakan atmıştı; Şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı iddiasına tepki gösteren Enerji Bir-Sen Muş İl Başkanı Başkanı Yaşar Kök, ‘Muş Şeker fabrikası Muş`ta Binlerce insanın ekmek kapısıdır’ dedi. Muş`ta ekonominin ana damarlarından olan ve kentteki binlerce aile için büyük önem taşıyan Şeker Fabrikasının Satılacağı iddialarına tepki gösteren Enerji Bir-Sen Muş İl Başkanı KöK; Muş Şeker Fabrikası […]

Muş Şeker fabrikası satılmasın
baykal
Yayınlanma

20:07 - 20 Şubat 2018

Güncelleme

10:32 - 03 Şubat 2020

Okuma Süresi

3 dakika

Temelini Erbakan atmıştı; Şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı iddiasına tepki gösteren Enerji Bir-Sen Muş İl Başkanı Başkanı Yaşar Kök, ‘Muş Şeker fabrikası Muş`ta Binlerce insanın ekmek kapısıdır’ dedi.

Muş`ta ekonominin ana damarlarından olan ve kentteki binlerce aile için büyük önem taşıyan Şeker Fabrikasının Satılacağı iddialarına tepki gösteren Enerji Bir-Sen Muş İl Başkanı KöK; Muş Şeker Fabrikası 21.12.1982 tarihinde günlük 3000 ton şeker pancarı işleme kapasitesiyle üretime başlamıştır. Muş Şeker Fabrikası ilimiz ve ülke ekonomisine büyük katma değeri olan istihdama yönelik tek sanayi fabrikamızdır.
2017/2018 kampanya döneminde Muş ilinde 71 Köyde 3 bin 986 pancar çiftçisi ile 92 bin 219 dekar alanda şeker pancarı ekimi yapılarak toplam 400 bin ton şeker pancarı ile 52 bin ton şeker üretimi yapılmakta ve çiftçilerimize yıllık yaklaşık 85 milyon lira gelir sağlamaktadır.
2016/2017 yılı kampanya döneminde Muş Şeker Fabrikasında 37 memur, 212 daimi işçi, 195 geçici işçi toplam 344 kurum personeli çalışmaktadır. Bu personellere taşeron ve hizmet alımı ile çalıştırılan diğer personelleri ilave ettiğimizde sayı yaklaşık 1000 ile 1100 civarında olmaktadır.
Bu bağlamda çalışan ve çiftçi aileleriyle birlikte yaklaşık 20 bin ailenin geçim kaynağı olan Muş Şeker Fabrikası çalışanlarının ve geçimini buradan sağlayan çiftçilerimizin geleceğini birilerinin tekeline bırakmak, ilimizde daha önce özleştirilen TİGEM (Muş Alparslan Üretme Çiftliği), YEM ve SÜT fabrikalarının akıbeti ortada iken Muş Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi son derece yanlıştır.
Şeker son derece stratejik bir üründür. Her şeye rağmen özellikle AB’nin pancardan şeker üretme ısrarı doğru bir şekilde analiz edilmelidir. AB şeker ithalatına %200-250 oranlarda gümrük engeli koyarken, ülkemizde bu oran %135’tir. Biz ürettiğimiz sürece şekerin dünya piyasalarından ucuza satın alınabileceğini, üretimi bitirdiğimizde ise alamayacak kadar pahalanacağını göz ardı etmemeliyiz.
Türk Şeker bünyesindeki 25 fabrika ile birlikte bir bütün olarak kar etmektedir.
Zira bu fabrikaların birçoğu batıdan doğuya kuzeyden güneye bölgeler arası dengeli kalkınmayı sağlayabilmek amacıyla inşa edilmiştir. Bilançolarına baktığımızda 2007 yılı hariç şeker fabrikalarının kar ettikleri görülmektedir.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi iki amaca hizmet eder;
Birincisi bu fabrikalara talip olacak kişi ya da şirketler işleterek kazançlarına kazanç katacaklar, bölgeler arası dengeli kalkınma onları ilgilendirmiyor.
İkincisi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi pancar şekeri üretiminin azalması, mısırdan nişasta bazlı şeker üretiminin artması ve bu sektördeki şirketlerin kazançlarını daha da artırması demektir.
Doğu Anadolu Bölgesinde Ağrı ve Erciş Şeker Fabrikalarının özelleştirme listesinden çıkartılarak Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme listesine eklenmesi de kafalarda soru işareti oluşturmaktadır.
Tüm katma değerini göz önüne alarak Muş Şeker fabrikamız devlet eliyle işletmeli ve çalışanları ile 20 bin ailenin geçim kaynağı olan bu Milli işletmemizin birilerinin keyfiyetine ve tekeline bırakılmaması için;
Muş Şeker Fabrikasının özleştirilmesine Muş Halkı olarak tüm STK, Siyasi Parti ve diğer Sivil toplum Kuruluşları ile hep birlikte hareket etmeliyiz. Dedi