Türkiye, aktif fay hatları açısından oldukça zengin bir ülke. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alan Türkiye, çeşitli bölgelerinde deprem riski taşıyor.
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alıyor. Doğu Anadolu Fayı, Maraş Üçlü Bitişmesi'nden başlayarak, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde son buluyor. Bu hat, Hatay'dan başlayıp, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş üzerinden geçerek Erzincan'a ulaşıyor ve burada Kuzey Anadolu Fayı ile birleşiyor. Özellikle Doğu Anadolu Fayı, Hatay'dan başlayıp Erzincan'a kadar uzanıyor; Kuzey Anadolu Fayı ise Saros Körfezi'nden Aras Vadisi'ne kadar geniş bir alana yayılıyor. Ege Bölgesi'ndeki faylar ise Bakırçay ve Gediz çöküntü ovalarında yoğunlaşıyor.
24 il fay hattı üzerinde. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin kent merkezi doğrudan aktif fay üzerinde bulunuyor.
“MUŞ’TA DEPREM RİSKİ VAR MI?”Yayımlan haritaya göre, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ise ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.
RİSKLİ BÖLGELERMTA'nın haritasına göre, birinci derece risk taşıyan bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla ve Aydın gibi iller bulunuyor. Bu illerde, yüksek büyüklükte depremler üretebilecek fay hatları mevcut. İkinci derece riskli bölgeler ise İstanbul, Tekirdağ ve Kahramanmaraş gibi illeri kapsıyor. Üçüncü derecede riskli bölgeler arasında ise Eskişehir, Antalya ve Sinop yer alıyor.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELERHarita, ayrıca düşük riskli bölgeleri de işaret ediyor. Sinop, Giresun, Trabzon ve Rize gibi iller, deprem riskinin daha düşük olduğu bölgeler olarak öne çıkıyor. Bu illerde, deprem güvenliği açısından daha az risk söz konusu.